Locul ocupat de România în clasamentul țărilor sigure pentru turism

22-04-2019 18:55

România nu este doar o ţară frumoasă, ci şi sigură. Ocupă locul 33 într-un top al celor mai sigure țări din lume. Teoretic, acest lucru ar trebui să atragă mulţi turişti, practic, ne lipsesc infrastructura şi o imagine puternică în materie de promovare.

Chiar şi aşa, numărul străinilor care ne vizitează este în creştere. Sunt în primul rând cei care iau în calcul criteriul siguranţei atunci când îşi planifica vacanţă.

Străinii care au ajuns aici mărturisesc că se simt în siguranţă spre deoasebire de occident în primul rând pentru că România a fost până acum ferită de atentate teroriste.

Turişti Polonia: "Este sigur aici, nu este periculos. Noi călătorim cu un copil şi pentru noi este un loc sigur. Eu cred că e un loc bun pentru călătorit în familie."

- Turişti din Italia: "O dimineaţă în Bucureşti, apoi mergem în Transilvania, Sibiu, Sighişoara, Braşov".
- Reporter: "România este o ţară sigură?"
- Turişti din Italia: "Da, da. Foarte sigură, nu sunt probleme. În primul rând siguranţă pentru familie şi apoi uşurinţă în a călători."

Acest lucru este reflectat şi de statistici.

Peste două milioane şapte sute de mii de turişti străini au ajuns la noi anul trecut, mai mulţi cu aproximatix 26 de mii faţă de 2017, arata datele Institutului Naţional de Statistică. Iar cele mai vizitate oraşe de aceştia sunt Bucureşti, Braşov şi Cluj Napoca.

La nivel mondial, din 128 de tari România se afla pe 33 într-un top al celor mai sigure tari, înainte de altele mai dezvoltate precum Franţa, Italia sau Japonia. Clasamentul realizat de Global Finance a luat în calcul trei criterii mari: plasarea ţării într-o zonă de conflict, rata criminalităţii şi riscul de dezastre naturale.

Virginia Lungu, consultant în turism: "Comparativ cu Spania, Turcia, Franţa, Sri Lanka care sunt foarte expuse riscului şi cumva în memoria turiştilor rămân aceste aspecte când vin la noi sunt luate în calcul pentru o eventuală vacanţă. Micile infracţiuni de genul buzunăreli sau altele au scăzut în ultimul timp. Zona turistică a Bucureştiului este în proporţie de 90 la sută sigură, adică feed-backul de la turişti în sensul ăsta este destul de bun faţă de anii trecuţi."

Pe primele locuri sunt Islanda, Elveţia şi Finlanda.

Turist: "Suntem din Elveţia. Ne simţim în siguranţă aici, dar nu e ca în Elveţia, e ceva mai murdar, dar e ok, nu ne-am simţit ca şi cum nu am fi fost în pericol."

Recent, un site american de călătorii a plasat Transilvania printre cele 19 destinaţii de vacanţă ale anului 2019 despre care a scris că este "un colţ de Românie de o frumuseţe la superlativ."

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO