Fenomenul care lovește România înainte de Paște. Avertismentul meteorologilor

Ultima actualizare: 22-04-2019 19:17

Aţi terminat curăţenia de sărbători? Dacă da, atunci nu vă enervaţi. Sunt şanse mari ca în acest sfârşit de săptămâna România să fie acoperită de praf saharian.

Meteorologii avertizează că un nor dens s-a desprins din nordul Africii şi vine spre estul, centrul, şi sudul Europei. În Vinerea Mare va ajunge la noi. În combinaţie cu stropii de ploaie, rezultatul este previzibil, un strat de noroi roşiatic pe geamuri, maşini şi străzi.

Nisipul roşiatic din Sahara a fost ridicat în atmosferă furtunile din deşert. În acest fel, s-au format nori de praf saharian care sunt purtaţi de masele de aer.

Dinu Mărășoiu, meteorolog: "În fiecare an, din Sahara, mai ales, în anotimpul de vară, atunci când circulaţia este din sector sudic, este transportat praf saharian, el este permanent în Sahara. Deci dacă acolo este vânt, este ridicat în atmosferă, poate fi transportat peste marea Mediterană şi afectează mai ales ţările din sud."

De data aceasta, praful saharian ar putea să afecteze inclusiv Marea Britanie şi Irlanda de nord. Deasupra ţării noastre praful arămiu va ajunge miercuri. Apoi, de la zi la zi, stratul va fi din ce în ce mai dens.

Dinu Mărășoiu, meteorolog: El ajunge la sol antrenat de ploaie, se vor vedea nişte urme colorate de nisip.
Reporter: Când va fi concentraţia cea mai mare?
Dinu Mărășoiu, meteorolog: Vineri.

Praful saharian nu este un fenomen de speriat, spun meteorologii, însă este recomandat ca cei cu probleme respiratorii şi copiii să fie atenţi. Medici îi sfătuiesc pe aceştia ca în zilele cu concentraţie mai mare de praf să încerca să evite să iasă afară din casă sau să poarte măşti chirurgicale.

Locuitorii din vestul ţării au mai trecut prin această experienţă anul trecut în luna aprilie. Un fenomen deosebit a fost şi în martie, când tot din cauza prafului din Sahara, am avut parte de zăpadă portocalie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO