Cat te costa sa iti petreci o zi si o noapte intr-o podgorie din Romania. In Franta sau Spania, viile atrag mii de turisti
Este vremea culesului, asa ca o plimbare printre viile ruginii poate fi minunata la sfarsit de saptamana.
In vecinatatea podgoriilor noastre pline de rod, va puteti imbata inclusiv de frumusetea unor peisaje unice. Exact pentru aceste lucruri, regiuni intregi din Franta, Italia sau Spania atrag in fiecare an mii de oameni care platesc sume uriase ca sa isi petreaca vacanta in tihna.
Spre exemplu, tinuturile Ostrovului, biciuite de vantul aspru al Dobrogei, se afla la 130 de kilometri de Bucuresti. Cum treci cu bacul de la Calarasi, chiar pe malul Dunarii, un domeniu de 1.300 de hectare, care uimeste prin frumusetea lui, abia asteapta sa-ti spuna povestea vinului, din vie si pana in pahar.
Podgoriile Ostrovului te duc cu gandul la cele din Franta si Italia unde turistii platesc sute de euro pentru a le vizita. La noi insa, poate si pentru ca turismul viticol este la inceput, nu te costa mai nimic sa-ti petreci o zi intr-o astfel de podgorie.
Turistii pot lua parte la cules si se pot infrupta din strugurii dulci si parfumati. Sau pot face cursuri de echitatie. Si cum Dunarea este la doi pasi, oamenii sunt rasfatati cu un bors de peste facut pe pirostrii si cu o saramura de crap.
"Crap salbatic din Dunare, borsul este facut din tarate, legumele sunt din serele noastre", explica un bucatar care asteapta turistii sa ii deguste mancarea.
Cei care vor sa participe la degustari vor da 25 de lei de persoana. Peste noapte, puteti sa ramaneti la pensiunea amplasata chiar in podgorie. Pentru ca turistii sa fie mai aproape de natura, peretii au fost tencuiti cu fan proaspat cosit. O camera costa 150 de lei pe noapte, iar un apartament, 200 de lei.
"Te poti plimba cu barca pe Dunare, pe insule, unde se formeaza o delta, iti trebuie intre o zi si trei zile ca sa explorezi zona", spune Andrei Tencariu, reprezentantul complexului.
La 100 de kilometri distanta, la Murfatlar, o podgorie in care se face vin inca de pe vremea romanilor, acesti turisti englezi si americani au fost cuceriti definitiv de dulceata strugurilor romanesti. Chiar daca anul acesta, din cauza ploilor, productia este mult mai mica, boabele, arse de soarele Dobrogei, au mai mult zahar.
Turistii sunt invitati sa guste din strugurii cu boabe mici, care contin mult zahar.
La Murfatlar, o alta destinatie, povestile incep din crama unde licorile aromate precum Muscat Otonel, Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, sunt pastrate in butoaie din lemn de stejar a caror aroma da vinului, in ani, un parfum unic: de la vanilie pana la boabe de piper, miez de nuca, prune uscate, ciocolata sau scortisoara.
"Sunt pentru prima data in Romania si cred ca este o tara minunata, sincer, este o tara frumoasa si vreau sa ma intorc, sa petrec mai mult timp", a declarat incantat un turist american.
Iar daca ajungeti in Dobrogea, nu ocoliti tinuturile Macinului, un taram de poveste. Traseul include si un tur de vizitare in viile flancate de cei mai vechi munti din tara noastra.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, dobrogea, murfatlar, podgorii, struguri,
Dată publicare:
24-09-2014 18:50