Primarul din Viscri vrea sa modernizeze satul de suflet al printului Charles: "Facem un teren de golf si il invitam"

14-09-2014 19:52

Strainii care vin la noi, atrasi de satele autentice, risca sa dea peste statiuni ultra-moderne. Iar una dintre ele va aparea chiar la doi pasi de Viscri, locul care l-a cucerit pe printul Charles tocmai prin simplitatea sa

Cand a venit prima data la Viscri, printul Charles s-a indragostit in primul rand de peisaj. Dealurile si pasunile pline de flori salbatice. Acum toate acestea risca sa fie pierdute pentru todeauna chiar cu complicitatea autoritatilor locale. Nu departe de Viscri, satul care se afla pe lista patrimoniului UNESCO, familiile primarului si viceprimarului din Bunesti au accesat un milion si jumatate de euro - fonduri europene pentru a construi un resort modern pe o suprafata de peste 5 hectare.

Din acesti bani urmeaza sa se inalte un adevarat complex turistic care va cuprinde, pe langa locurile de cazare, un centru SPA cu piscina acoperita, mai multe terenuri sportive si chiar si o herghelie.10 proiecte de finantare europeana, au fost deja aprobate.

Turistii care viziteaza Viscri in aceste zile se crucesc la auzul ideii. Patric si sotia lui au venit din Thailanda pana in Romania tocmai pentru ca s-au saturat de turismul in masa."Sunt foarte multe hoteluri si resorturi acolo de unde venim noi, din Thailanda, deci putem merge la astfel de resorturi tot timpul, dar aici e foarte diferit, e mult mai pasnic", spune Patric.

Ghizii care aduc frecvent turisti la Viscri se tem si ei ca odata cu noua constructie zona isi va pierde din autenticitate si implicit, din farmec. „Cred ca va fi o discrepanta foarte mare, adica daca vrei spa, poti sa te duci si in buricul targului, aici lumea vine tocmai ca sa vada patrimoniul", spune Cipriana Serbu, ghid turistic. De aceeasi parere este si Traian Bica, managerul unei agentii de turism: „Cred ca este o mare greseala sa trecem la modernism, sa inceapa sa construiasca hoteluri moderne, spa sau alte puncte de atractie, dar care sunt moderne"

Citeste si: Lectia turismului, predata la Viscri. Oamenii vin de la zeci de kilometri sa invete cum sa faca bani din pastrarea traditiilor

Primarul comunei Bunesti, Mircea Palasan, e convins insa ca proiectul va atrage si mai multi turisti in zona si ca dotarile moderne il vor incanta chiar si pe mostenitorul tronului britanic. „Nu s-a plimbat nici un print, el trece pe aici cu masina”, spune primarul, convins ca terenurile de tenis il vor incanta pe oaspetele princiar: „100% si poate facem si un teren de golf si il invitam la golf”. Cat despre ideea ca mai sunt terenuri de golf si in alte parti, daca printul Charles vrea sa practice acest sport, edilul are un raspuns simplu: „Da, dar nu la Bunesti."

Fundatiile care se ocupa de restaurari in zona sunt decise sa faca front comun pentru a opri proiectele si spun ca la mijloc sunt si suspiciuni de frauda. Resortul care reprezinta in mod evident un tot unitar a fost artificial spart in mai multe proiecte mai mici astfel incat finantarea sa fie mai usor de obtinut.


VIDEO PROTVPLUS.RO