Vinul rosu ar putea preveni aparitia cariilor, arata un studiu realizat in Spania
Vinul rosu, cu sau fara alcool, si extractul din seminte de struguri ar putea preveni dezvoltarea cariilor, au constatat cercetatorii spanioli, care au afirmat ca descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi produse naturiste.
Maria Victoria Moreno-Arribas, de la Consiliului national de cercetare din Spania, a spus, potrivit Mediafax, ca afectiunile stomatologice sunt printre cele mai raspandite maladii la nivel global si ca bolile gingivale si cariile - care duc in cele mai multe cazuri la pierderea dintilor - afecteaza intre 60% si 90% din populatia globala.
Problemele incep cand anumite bacterii din gura incep sa se acumuleze si formeaza biofilme care sunt dificil de distrus. Acestea duc la aparitia placii dentare si produc substante acide care incep sa atace smaltul dintilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Perierea regulata a dintilor cu pasta ce contine fluor contribuie la combaterea placii bacteriene si a cariilor, insa efectele sunt limitate in timp.
Cercetari anterioare au indicat faptul ca extractul din seminte de struguri si vinul pot incetini dezvoltarea bacteriilor, iar echipa de cercetatori spanioli a incercat sa stabileasca daca nu cumva acestea pot preveni si cariile.
In acest sens, oamenii de stiinta au cultivat in laborator bacterii sub forma de biofilm care provoaca afectiuni dentare.
Ulterior, au scufundat biofilmele timp de cateva minute in diferite lichide, inclusiv vin rosu, vin rosu fara alcool, vin rosu amestecat cu extract din seminte de struguri, apa si etanol in concentratie de 12%.
Vinul rosu, cu sau fara alcool, precum si vinul amestecat cu extract din seminte de struguri s-au dovedit cele mai eficiente in distrugerea placii bacteriene, potrivit studiului publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry.