A plouat cu probleme pentru agricultori, in aceasta vara. Precipitatiile abundente compromit productiile de miere si struguri

22-07-2014 14:58

Ploile din aceasta vara le fac numai probleme agricultorilor. Podgoriile sufera din cauza umiditatii prea mari, care favorieaza aparitia bolilor, iar productia de struguri a fost deja compromisa, in proportie de 30%.

Ploile n-au fost de bun augur, nici pentru apicultori. Albinele n-au mai iesit din stupi, nu s-au mai inmultit, iar specialistii spun ca la nivelul intregii tari productia de miere a scazut la jumatate, fata de un an obisnuit.

La Valea Calugareasca, hectarele de vita de vie sunt total compromise de o boala aparuta din cauza umiditatii excesive.

Ion Voiculescu, cercetator stiintific: "Este simptom specific atacului de mana, ca urmare a ploilor repetate din a doua decada a lunii iunie. Este cu atat mai grav, intrucat are ca si consecinta pierderea productiei de struguri de anul acesta".

Chiar daca nu au fost complet distrusi de mana, strugurii nu vor mai da un vin calitate, spun specialistii.

Marin Ion, cercetator stiintific: "Ce inseamna pentru vin un an ploios? In primul rand o scadere a calitatii vinului, o acumulare mai mica in zaharuri, in antociani, in arome, si asta inseamna calitate slaba"

E pamantul moale, vita e uda si nu poti sa dai. Sa o stropesti? Solutiile sunt scumpe ca sa o stropesti, dar de sapat am sapat-o, de legat am legat-o, dar s-a facut iar ca lastarul”, spune Emil Antofi, viticultor.

Pagube inregistreaza si crescatorii de albine. Acest apicultor din Campina nu a scos pana acum niciun gram de miere din cei 90 de stupi pe care ii are.

Viorel Iosif, apicultor: “Incepand din perioada in care au inflorit pomii au fost ploi. Ei n-au putut sa iasa la cules de la floarea pomilor si nu s-au putut dezvolta si pe urma a venit salcamul - la fel, a plouat, nu s-au putut dezvolta corespunzator, deci n-au avut efective ca sa mearga la cules.

Alti apicultori au gasit miere in stupi, dar incomparabil mai putina decat in alti ani.

"Pana acum la recoltarea de salcam de tei cantitatea a fost foarte slaba, aproximativ 5-7-10 kilograme pe stup, cand in alti ani faceam peste 20, 30 de kilograme pe familia de albine", spune si Iulian Dumitrascu, apicultor.

Pe tarabele din piete se gaseste doar miere de anul trecut. Are insa un pret actualizat.

Georgeta Bucurescu, apicultor: "Poliflora de la 20 e 22, salcamul de la 30 s-a facut 40 si teiul - de la 22 s-a facut 24".

Mai multe asociatii ale apicultorilor au cerut sprijin financiar din partea statului pentru ca altfel, spun ei, anul viitor vor fi tot mai putini cei care vor mai practica stuparitul. N-au primit deocamdata niciun raspuns din partea guvernului.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26