Cât scot din buzunar turiștii tineri pentru a-și petrece vacanțele în stațiuni balneare

11-10-2019 20:25

Tot mai mulţi turişti tineri au ales în ultimii ani staţiunile balneare, nu doar pentru apele tămăduitoare ci pentru o vacanţă completă.

Şi sunt dispuşi să plătească bani frumoşi pentru o cameră cochetă şi relaxare, în centre spa. Cluburile, parcurile de aventură şi serviciile pentru copii sunt, de asemenea, pe lista de cerinţe, iar patronii care le respectă au afaceri în creştere.

Doi tineri au venit la Balvanyos ca să se antreneze pentru un concurs de alergare. Afară sunt 12 grade, dar ei se relaxează în piscina cu apa încălzită natural în inima pământului.

Doar 10 la sută dintre clienţii acestui complex vin la tratament. Gazdele au observat că majoritatea oaspeţilor nu mai sunt pensionari.

Lorant Balint, manager hotel: "Oameni de afaceri, cei care au un venit peste medie şi suntem destinaţia preferată şi a familiilor cu copii."

Un turist cheltuieşte aproximativ 100 de euro pe zi doar pentru distracţii în aer liber: plimbări cu jeep-ul sau cu bicicleta, tratamente exotice de relaxare şi înfrumuseţare şi drumeţii.

Pentru 50 de lei în plus turiştii pot petrece trei ore pline de adrenalină în acest parc de aventură. Sunt patru trasee pentru începători şi avansaţi, perfecte pentru grupurile dornice de distracţie.

Şi Covasna, cunoscută ca "staţiunea celor 1000 de izvoare de sănătate" a întinerit în ultimii ani. Aici 80% dintre clienţi vin pentru tratamente, dar toţi vor să se distreze.

Jozsef Gyero, primarul oraşului Covasna: "A apărut un alt profil de turist în oraşul Covasna, care lasă bani în oraş."

Hotelierii au investit câştigurile din ultimii ani şi au construit parcuri de distracţii.

Turist: "Am încercat tir cu arcul, acum am încercat căţărarea pe perete, ar urma să fac şi o coborâre cu tiroliana."

Ovidiu Costea, administrator hotel: "Noi nu putem să vorbim că avem un extrasezon. Extrasezonul de tratamente îl acoperim cu partea de business."

Iar în staţiunea Băile Felix, oaspeţii sunt invitaţi la aqua-zumba şi petreceri cu spumă. Doi tineri din Alba îşi petrec aici luna de miere.

Reporter: "Pentru ce-aţi venit la Felix?" 

Miri: "Relaxare şi petrecerea timpului liber. Dar, în principal, pentru odihnă".

Dumitru Fechete, directorul unui complex balnear: "A scăzut media de vârstă, de la undeva în jurul vârstei de 50 de ani, suntem, în acest moment, sub 40 de ani."

Anul trecut 1,8 milioane de turişti şi-au petrecut vacanţele în staţiunile balneare şi doar un sfert au apelat la proceduri medicale, în mare parte trimişi de casele de pensii. Cu toţii au adus încasări de 288 de milioane de euro, din care 24 de milioane au fost pentru tratamente.


VIDEO PROTVPLUS.RO