Cei mai puternici oameni din lume se întâlnesc într-o staţiune din sudul Franţei

23-08-2019 18:59


Liderii selectului club G7 - format din Franţa, Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, şi-au dat întâlnire sâmbătă dimineaţă, în staţiunea bască Biarritz, din sud-vestul Franţei.

Şefii de stat şi de guvern vor fi însoţiţi de 5 mii de consilieri şi ziarişti. Ca de fiecare dată în ultimii 20 de ani, reuniunea la nivel înalt risca să fie ţinta protestelor, aşa că autorităţile franceze au mobilizat peste 13 mii de poliţişti şi jandarmi.

În week-end locul va fi împânzit de forţe de securitate, desfăşurate în multiple straturi până la graniţa spaniolă. Sâmbătă dimineaţă, oamenii vor fi alungaţi de pe plajă, iar hotelurile şi restaurantele de pe ţărmul Atlanticului vor fi închise. Totul pentru liniştea liderilor celor mai bogate 7 ţări ale lumii. Aceştia vor discuta şi negocia în hotelul ''Le Palais'', clădit de Napoleon al III-lea pentru tânăra lui soţie Eugenie.

Protestării de profesie - militanţii anti-globalizare, dar şi vestele galbene - şi-au ocupat din vreme poziţiile. Cum riscul ca protestele să degenereze nu este mic, comercianţii şi cei din industria serviciilor nu-şi ascund iritarea.

Cu atât mai mult cu cât unii se întreabă care mai este rostul unor asemenea întâlniri. Anul trecut, americanii au refuzat să semneze Comunicatul final, iar de data asta, grijuliu să evite un dezastru de imagine similar, Emmanuel Macron nici măcar nu va mai propune adoptarea unei declaraţii comune.

VIDEO PROTVPLUS.RO