Cât plătesc turiștii pentru a scăpa de stresul cotidian în "yoga retreat-uri" în munți

Ultima actualizare: 23-09-2019 20:47

Yoga retreat și yoga trekking sunt două concepte care câștigă și la noi tot mai mulți adepți.

Oamenii se izolează în creierii munților, unde fac mișcare, mănâncă sănătos și se bucură de liniște. Prețurile pentru astfel de experiențe încep de la 30 de euro, pe zi, şi pot ajunge la o mie, dacă vacanţa se prelungește.

În centrele de relaxare, ziua începe de cum răsare soarele.
Timp de o oră şi jumătate, oaspeţii sunt invitaţi să facă exerciţii de meditaţie şi învaţă cum să respire corect.

Centrele de relaxare yoga au terase mari de unde se văd crestele munţilor, în sufragerie lumina este mereu difuză, iar la amenajare s-au folosit doar materiale naturale. Televizoarele şi telefoanele mobile nu au ce cauta aici.

Irina Răileanu, proprietar: "Te retragi din lumea de zi cu zi, te concentrezi pe tine, ce înseamnă că îţi pui în balanţă lumea interioară cu lumea exterioară astfel încât să nu te afecteze foarte tare ce se întâmplă în exterior. Majoritatea oamenilor care vin aici sunt într-o stare de stres cronică."

Turiştii pot merge în drumeţii şi au posibilitatea să facă vizite în comunitate. Tot pentru ei se organizarea lecţii de gătit şi degustări de vinuri. În ultima zi a sejurului, regula spune că nimeni nu are voie să vorbească. Oaspeţii se cufundă în canapele şi citesc, merg la masaj sau saună ori savurează un ceai pe terasă.

Naomi Akvama, turistă: "Acum m-am întors de la o plimbare de două ore pe care am făcut o singură. M-am bucurat mult. Mă simt limpede acum şi bine."

Sejururile în centrele de relaxare yoga nu sunt deloc ieftine.
Un pachet de 3 zile - în care sunt incluse cazarea, masa şi activităţile de relaxare - costă 500 de euro. Tariful se dublează în cazul unui sejur de 5 zile. Cei care îşi permit să dea aceşti bani sunt în principal străini.

Turist: "Când stai în reatreat ai posibilitatea să stai la masaj, să ai linişte, să mergi în natură şi să ai grijă de tot corpul tău."

Pentru cei care preferă un sejur dinamic a apărut conceptul "Yoga Trekking". În zonele de munte se organizează excursii de 3 până la 10 ore la finalul cărora participanţii rămân peste noapte în cabane ori refugii iar dimineaţa şi seara toată lumea se aşază pe saltele şi face asane.

Turistă: "Această meditaţie şi concentrare asupra respiraţiei îţi da acea relaxare foarte profundă pe care o poţi obţine probabil după 8 -10 ore de somn."

Turistă: "Partea fizică la yoga lucrează pe flexibilitate şi e binevenită după o zi de umblat prin munţi."

Pentru o tură prin munţi combinată cu exerciţii de yoga, turiştii plătesc cel puţin 30 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO