Castelul Sturdza de la Miclăușeni – ce să vizitezi aici și cât costă o noapte de cazare în apropierea Palatului

castelul sturdza
miclauseni.ro

În satul Miclăușeni, la aproximativ 20 de kilometri de Roman și 65 de kilometri de municipiul Iași, se află Castelul Sturdza, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, o construcție cu adevărat impresionantă, care atrage o mulțime de turiști.

Construit între anii 1880 și 1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, acest castel în stil neogotic este o bucățică de istorie. Acesta face parte din ansamblul Mănăstirii Miclăușeni, alături de alte două monumente: Biserica "Sf. Voievozi", "Buna Vestire" și Parcul. Castelul Sturdza este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași.

Istoria Palatului Sturdza

Istoria Palatului Sturdza de la Miclăușeni este una încărcată de evenimente și personalități marcante care și-au lăsat amprenta asupra acestei construcții.

De-a lungul timpului, proprietatea a fost transmisă din generație în generație, începând cu domnitorul Alexandru cel Bun, care a dăruit moșia vornicului Miclăuș, membru al Sfatului Domnesc.

Astfel, a luat naștere localitatea Miclăușeni, cunoscută ulterior pentru castelul care avea să devină emblematic pentru acest loc.

Citește și
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

În secolele de după, moșia Miclăușeni a trecut prin diverse schimbări de proprietate și extinderi. Vistierul Simion Stroici a construit un conac în secolul al XVII-lea, iar acesta a devenit, mai târziu, proprietatea fraților Ioan și Sandu Sturdza.

În anul 1752, vornicul Ioan Sturdza a reconstruit conacul, aducându-i diverse îmbunătățiri și extinderi.

Cu trecerea anilor, moșia Miclăușeni a fost îmbogățită și mai mult, fiind adăugate biserici, grajduri și un frumos parc în stil englezesc.

Fiul lui Ioan Sturdza, Dimitrie, și apoi nepotul său, Alecu Sturdza, au contribuit semnificativ la dezvoltarea și frumusețea domeniului Miclăușeni.

Momentul cel mai important în istoria castelului îl reprezintă construcția palatului în stil neogotic între anii 1880 și 1904 de către George Sturdza și soția sa Maria.

Aceștia au luat un împrumut și au vândut păduri pentru a-și finanța proiectul, așa că George Sturdza a ridicat un edificiu impunător, transformând cu totul peisajul arhitectural al întregii regiuni.

Acest castel a devenit ulterior un adevărat centru cultural și intelectual, găzduind o colecție valoroasă de cărți, documente, artă și obiecte de cult.

Însă, istoria tumultoasă a castelului a cunoscut și perioade mai puțin benefice. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost folosită ca spital militar, iar mai târziu a fost devastată de incendii și degradată în timpul regimului comunist.

După o perioadă în care a fost folosit în diverse scopuri neadecvate, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Începând cu anii 2000, s-au inițiat ample lucrări de restaurare și recuperare a castelului și a întregii proprietăți, cu scopul de a-l readuce la gloria sa de odinioară.

Cu toate că lucrările de restaurare nu au fost încă finalizate, eforturile depuse au contribuit la salvarea și reabilitarea acestui monument al patrimoniului național.

Astăzi, Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un obiectiv turistic foarte vizitat și un edificiu impresionant.

Ce poți vedea în castel și cât costă o noapte de cazare aici

Castelul Sturdza din Miclăușeni se află într-un parc dendrologic superb și este una dintre cele mai impunătoare construcții din România, cu o istorie îndelungată și o arhitectură care amintește de castelele bavareze.

Construit în stil neogotic, castelul a fost transformat de familia Sturdza într-o reședință nobiliară în secolul al XIX-lea.

Cu toate că timpul și evenimentele istorice au lăsat urme adânci asupra acestui edificiu, eforturile de restaurare și readucere la viață au adus un nou suflu castelului.

Interiorul castelului încă își păstrează puțin din strălucirea de altădată, cu încăperi spațioase, podele de marmură și picturi interesante, multe dintre ele realizate de către Maria Sturdza, membră a familiei nobiliare.

Castelul Sturdza are două uși secrete care duc spre un tunel subteran ce face legătura cu satul și posibilitatea de a admira fosta baie cu un tavan boltit, menit să protejeze tencuiala de apă.

În prezent, castelul găzduiește evenimente speciale precum serate și baluri tematice, unde participanții îmbrăcați în costume de epocă ajung la castel în calești, recreând atmosfera nobiliară de altădată.

De asemenea, în fostele grajduri ale castelului funcționează un mic restaurant, unde în fiecare duminică se poate servi masa.

În împrejurimile castelului, vizitatorii pot explora și Mănăstirea Miclăușeni și un parc special amenajat pentru copii și turiști, unde adulții se pot relaxa și pot lua o pauză de la viața agitată de oraș.

Turiștii se pot casa la Casa Macrina, situată în vecinătatea Castelului Sturdza. Această clădire istorică a fost amenajată în anul 2009 ca locație de cazare.

Există două apartamente matrimoniale, iar prețul pentru o noapte pleacă de la 200 de lei.

Există și un apartament cu două camere, ideal pentru 3 adulți sau o familie compusă din 2 adulți și 2 copii mai mici de 12 ani. Prețul este de 300 lei / noapte.

Casa are 8 camere duble twin la prețul de 190 lei/noapte, 5 camere single la 130 lei/noapte.


Parcul dendrologic și Mănăstirea de la Miclăușeni

Alecu Sturdza și Ecaterina, soția lui, au împodobit conacul de la Miclăușeni, înconjurându-l cu grădini și alei cu flori. După 1837, cei doi vor amenaja aici un frumos parc în stil englezesc, care se întinde pe o suprafață de 30 de hectare.

Aci există specii rare de pomi, unii dintre ei chiar unici în Europa.Momentan, parcul de la Miclăușeni seamănă cu o pădure naturală unde găsești pop alb, frasin, pop cenușiu, teiță, salcâm vâscos, salcâm japonez, gutui chinezesc sau Yuca.

Parcul are două iazuri de pește care îl traversează, iar aleile din partea de est, sud și vest a parcului sunt străjuite de tei și castani.

Mănăstirea Miclăușeni este și ea un obiectiv turistic de neratat din această zonă. Aceasta este o mănăstire de călugărițe din Iași și totodată un monument istoric din județ. În perioada 1821-1823, Dimitrie Sturdza și soția lui au reconstruit biserica de curte în stil neoclasic, așa cum arată și astăzi.

Există o catapeteasmă frumoasă în stil baroc și înăuntru poți vedea obiecte de cult valoroase, precum Icoana Maicii Domnului, considerată a fi una din cele patru icoane împărătești ale paraclisului Cetății Neamțului, de pe vremea voievodului Ștefan cel Mare, o cruce din argint sau fragmente din moaștele a 14 sfinți.

În 1904, biserica a fost restaurată, dar fără să i se schimbe aspectul exterior. În 1994, a fost reînființată la inițiativa mitropolitului Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei.

Astăzi, aici trăiesc 35 de călugărițe care fac tot felul de activități și țin ateliere de pictare a icoanelor, de încondeiere a ouălor sau de croitorie și broderie.

Articol recomandat de sport.ro
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Citește și...
Ce prețuri sunt la hotelul lui Hagi, din Mamaia. Un sejur la Iaki depășește și 3.000 de euro
Ce prețuri sunt la hotelul lui Hagi, din Mamaia. Un sejur la Iaki depășește și 3.000 de euro

Un sejur la hotelul Iaki din Mamaia, deținut de Gheorghe Hagi, poate depăși și 3.000 de euro, în condițiile în care unitatea de 4 stele a raportat pentru anul trecut cele mai mari afaceri de la deschiderea sa, în 1999.

 

100.000 de turiști sunt la mare, în a doua zi de Rusalii. Cât costă cazarea în extrasezon
100.000 de turiști sunt la mare, în a doua zi de Rusalii. Cât costă cazarea în extrasezon

Litoralul este plin și luni, în ultima zi de vacanță de Rusalii. Sunt 100.000 de turiști care profită de briza de la malul mării, înainte să se întoarcă la canicula din orașe!

Cum poți primi 30.000 de EURO ca să te muți în Toscana, una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei
Cum poți primi 30.000 de EURO ca să te muți în Toscana, una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei

Cumpărarea unei case în Toscana rurală se află pe lista de dorințe a multor oameni, însă proprietățile imobiliare din regiune sunt extrem de scumpe.  

Recomandări
Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianţei militare
Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianţei militare

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei.  

Elena Lasconi a câștigat, din primul tur, alegerile pentru funcția de președinte al USR, cu peste 68% din voturi
Elena Lasconi a câștigat, din primul tur, alegerile pentru funcția de președinte al USR, cu peste 68% din voturi

Elena Lasconi a câștigat alegerile interne din USR pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România, chiar din primul tur, cu peste 65%.  

Prima dezbatere între Biden și Trump înaintea alegerilor prezidențiale va avea loc vineri. Ce cred alegătorii americani
Prima dezbatere între Biden și Trump înaintea alegerilor prezidențiale va avea loc vineri. Ce cred alegătorii americani

Americanii se pregătesc pentru unul dintre cele mai importante momente politice ale acestei veri: prima dezbatere live între cei doi candidați la Casa Albă, Joe Biden și Donald Trump, care va putea fi urmărită LIVE pe stirileprotv.ro.