Călătorie virtuală până în inima Pământului. Experiență de neuitat în Prahova
Sarea ar putea să atragă turişti la noi în ţară. Aşa că autorităţile din Prahova s-au gândit să "înfiinţeze" un Drum al Sării. Doar că proiectul este deocamdată la nivel de studiu.
Până când va deveni realitate însă, curioşii pot vizita Muzeul Sării, unde sunt invitaţi într-o călătorie virtuală până în inima Pământului.
Începuturile salinei datează din anul 1685, când Mihail Cantacuzino, realizând că în zonă exista zăcământ de sare, a cumpărat moşia Slănic. Apoi, a deschis ocne de mici adâncimi.
Liviu Vintilă, muzeograf: "Cu ajutorul sculelor, spargeu sarea, o încărcau în burduful din piele de bovină şi, folosind crivagul, ridicau sarea la suprafaţă. Crivagul era un sistem de scripete acţionat de 4 cai."
Toate aceste informaţii sunt dezvăluite curioşilor în timpul unei călătorii virtuale în salină, care costă cinci lei. Cei care au ajuns la Muzeul Sării din Slănic au fost încântaţi de oportunitate.
Vizitator: "A fost atât de minunat, nici nu îţi vine să crezi. Eprima dată când folosesc ochelari virtuali, iar călătoria cu ei a fost ca reală, e prima dată când cobor şi în mână cu un vagoneț."
Vizitator: "În afara faptului că sunt foarte multe curbe şi acolo îmi pierd puţin controlul, dar a fost o cursă extraordinară şi nemaîntâlnită."
Tot la muzeu se află şi o masă interactivă. Printr-o simplă atingere, poţi afla ce este sarea şi cum se extrage. 150 de mii de lei a costat întreaga investiţie, finanţată de Consiliul Judeţean Prahova, care intenţionează să pună la punct şi un Drum al Sării.
Bogdan Toader, Preşedinte CJ Prahova: "Un traseu care va străbate mai multe localităţi, zone care au parte de această bogăţie şi care pot dezvolta diferite puncte de atracţie."
Emilia Iancu, ddirector Muzeul de Ștințele Naturii Prahova: "Da, este un studiu. Se vrea să se pună în vedere totul despre acest relief şi aceasta bogăţie."
În plus, bisericile şi castrele romane din localităţile aflate în apropiere pot fi şi ele de interes pentru turişti. La fel şi Mina Unirea, care are nevoie de investiţii serioase.