Mica Unire sărbătorită cu focuri de armă, la Muzeul Militar și la cel de Istorie


Ultimul update: Miercuri 31 Ianuarie 2018 13:38
Data publicarii: Miercuri 24 Ianuarie 2018 18:26
Categorie: Cultura
muzeu

Focuri de flintă au răsunat miercuri în curtea Muzeul Militar Național din București, la un eveniment dedicat Unirii Principatelor.

Mai mulți pasionați de istorie au îmbrăcat haine militare de pe vremea lui Cuza și au recreat atmosfera epocii cu un exercițiu de instrucție. Iar la Muzeul Național de Istorie, vizitatorii au fost invitați pe un câmp de luptă.

A fost o lecție interactivă pentru copiii aduși în număr mare de părinți.

Bunic: "E un moment deosebit. E Mica Unire și am adus și pe nepoții mei să vadă ce se întâmplă aici. Am marcat Mica Unire prin această prezență.”

Horia Șerbănescu –muzeograf:"E o ocazie bună pentru noi să prezentăm publicului felul în care armata de acum 100 și mai bine de ani făcea instrucția și era îmbrăcată. Uniformele pe care le poartă colegii mei sunt uniforme ale soldaților din acea perioadă, de grăniceri, geniști, eu port una de ofițer de stat major"

La Muzeul Militar Național, vizitatorii au putut admira și o colecție de obiecte ce i-au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De exemplu, sabia pe care a purtat-o din 1863 sau o trusă de vânătoare pe care a primit-o de la însuși Împăratul Napoleon al III-lea.

Pe de altă parte, la Muzeul Național de Istorie, oamenii au putut vedea și momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, surprins într-o pictură de Theodor Aman. În tabloul finalizat în 1861 apar și mari personalități ale vremii, precum C.A Rosetti, I.C Brătianu și Nicolae Golescu.

Cornel Ilie -director adjunct:"E un tablou care surprinde foarte frumos atmosfera din acel moment atât de important”

La Muzeul Național de Istorie vizitatorii pot nu doar să admire exponatele, ci și să probeze de exemplu aceste uniforme. Astfel poți să intri foarte ușor în pielea unui general de brigadă.

Atracția principală a fost însă un spațiu în care a fost recreat un întreg câmp de luptă, cu sârmă ghimpată, obuze și soldați căzuți la datorie. Dar și un tranșeu în care poți auzi și sunetul mitralierelor din Primul Război Mondial.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO