Produsele tradiţionale lucrate de meşteri populari, puse în umbră de mărfurile aduse din China
Suntem la jumătatea lunii decembrie şi toată suflarea aleargă după cadouri. Mulţi prefera târgurile de Crăciun, în care spera să găsească produse tradiţionale, lucrate de meşteri populari, dar şi delicatese de sezon.
Din păcate, multe lucruri frumoase sunt puse în umbră de mărfurile aduse din China, ceva mai ieftine şi nu întotdeauna de cea mai bună calitate.
Târgul de Crăciun din Sibiu este vestit în întreaga ţară. Organizatorii se laudă că i-au selectat cu atenţie pe meşterii populari, încă din luna mai.
Globurile din sticlă, pictate manual, costa între 20 şi 50 de lei, bucată.
Şi totuşi, obiectele tradiţionale lucrate cu migală de artizanii romani sunt sabotate de jucăriile ieftine aduse cu vaporul. Preţurile pentru cele de plus pornesc de la 10 lei, trenurile de plastic costă 20 de lei, iar cutiile muzicale, 50.
ANDREI DRĂGAN, organizator târgul de Crăciun din Sibiu: "În jurul Sibiului sau în România nu se fac multe jucării de plus sau din plastic. Dar este un produs evident foarte căutat."
La fel se întâmplă şi în vecinătatea castelului Bran. Numai că aici e doar un meşter. Cere pentru o ie 600 de lei.
DANIELA FLUIERAŞ: "Asta este un nod, după care ne dăm seama clar că e ie lucrată manual, e mai confortabil să purtăm o ie din pânză de casă."
Şosetele de lână, croşetate, costa între 25 şi 30 de lei. Cele aduse din afară sunt la jumătate de preţ. Aşa că pe tarabe găsim ciorapi, papuci, căciuli sau decoraţiuni luate din centrele en-gros de la marginea Capitalei. Unii comercianţi au un adaos comercial chiar şi de 500 la sută.
OVIDIU BARON, director general adjunct Muzeul Astra Sibiu: "Dacă cineva doreşte să cumpere obiecte tradiţionale autentice, bineînţeles cauta o sursă sigură, cum ar fi galeriile de artă populară, magazinele gestionate de muzee."
În Braşov, primăria nu a făcut nicio selecţie printre comercianţii de la târgul de Crăciun din Piaţa Sfatului. Singurul criteriu de atribuire a fost preţul oferit.
Sunt aproximativ 30 de căsuţe, în care găsim de la mâncăruri tradiţionale până la specialităţi de ciocolată aduse din Bulgaria. Globurile handmade, costa 50-60 de lei, iar cele chinezeşti între 5 şi 20 de lei.