Târgul în care produsele tradiționale sunt epuizate după 2 ore: ”Nu pun nevasta la gătit, copilul e sănătos”
Parfumate şi făcute după cele mai vechi reţete, produsele tradiționale sunt atracţia unui târg săptămânal care are loc la Bistriţa.
Producători locali abia ajung cu marfa în piaţă şi în doar câteva ore rămân cu taraba goală. Aşa că localnicii se trezesc dis de dimineaţă ca să prindă din produsele făcute ca la bunici.
Doamna Saveta vinde în piaţă de mai bine de 10 ani, însă ca acum nu i-a mers niciodată, spune ea. Ceea ce coace pe timpul nopţii, se vinde în două ore a doua zi.
Pâinea, cozonacii, plăcintele sau cornuleţele sunt doar câteva dintre specialităţile sale, la care îţi lasă gura apă. Gustul de casă este cel care îi convinge pe oameni, dar şi faptul că produsele vin aburinde, direct din cuptorul cu lemne.
Saveta Ban, producător local: "Vin de dimineaţă şi de la 11 încolo ştiu că nu mai am nimic. Tineretul nu a ştiut până acum, da începe să îşi revină, să descopere un produs adevărat."
"De vreo 2 ani venim sâmbătă dimineață, produsele sunt naturale, de casă, nu o mai pun pe nevastă să gătească, fiul meu e fericit, e sănătos", spune un bărbat.
La câteva tarabe distanță găsim un stand plin de păstrăv afumat, zacuscă şi salată de icre. Produsele sunt proaspete, numai bune de savurat .
"Preţul la păstrăvul afumat e de 60 de lei kg, pentru zacusca cu păstrăv 13 lei borcănelul şi la icre 15 lei borcănelul. Sunt produse naturale, care nu au conservanţi sau alte adaosuri ca cele din comerţ", spune un producător.
Şi pentru brânzeturi oamenii vin la micii producători.
Dacă ne mai plimbam printre tarabe putem să găsim miere, uleiuri presate la rece din diferite seminţe, dar şi murături sau dulceaţă.
Târgul funcţionează o dată pe săptămână: sâmbăta.