Branul, cea mai cautata zona turistica a tarii, dar si cea mai saraca. Primariile nu mai au bani nici de salvamonti

Ultimul update: Vineri 07 Aprilie 2017 07:21
Data publicarii: Marti 04 Aprilie 2017 20:39
Categorie: Travel

Cea mai renumita zona agro-turistica a tarii: Bran, Moieciu, Fundata este probabil si printre cele mai sarace. Desi reprezinta 5% din turismul Romaniei, nu are canalizare, drumuri si trasee marcate.

In realitate, incasarile la negru sunt foarte mari, estimeaza specialistii, si de aceea ajung prea putini bani la bugetul local.

Cei mai multi turisti vin la Bran pentru Castelul lui Dracula, a carui faima a facut inconjurul lumii. Arata minunat de la distanta, dar cand turistii se apropie incep problemele. Nu au unde sa parcheze, nimeni nu le spune ce ar putea sa mai viziteze si Doamne fereste sa aiba nevoie la toaleta, la cele publice e bezna si nu curge apa.

Reporter: "Deci nu aveti toaleta de trei luni?"
Localnic: "Ei, ne ducem noi, asa, dar caram apa cu galeata!"
Reporter: "Si turistii unde se duc?"
Localnic: "Pai turistii nu are unde."

Cei trei turisti germani, rataciti in Muntii Bucegi, gasiti si dusi in siguranta in statiunea Bran

Panoul electronic de informare turistica din Bran, aflat chiar in poarta Primariei, nu mai functioneaza nici el de multa vreme. E bun sa sprijine pubele de gunoi si stive de lazi goale.

Localnica: "Cand a functionat veneau straini si luau si faceau: Alooo! pe limba lor straina. Si vedeau ca nu le raspune nimeni, pac cu pumnii in el, si asa loveau!"

Localnic: "Daca nu esti turist roman si nu poti sa te duci sa intrebi efectiv ce poti face in zona, e foarte greu sa ai parte de niste informatii ca sa stii cum sa te poti misca in zona."

Mii de oameni se inghesuie zilnic pe soseaua ingusta ce traverseaza Branul ca sa ajunga la Moieciu, Fundata, Sinea sau Magura. Kilometri intregi de masini stau in coloana, iar turistii, mai ales cei straini, nu inteleg de ce nu exista sosele ocolitoare.

Ignatio Anson, investitor privat: "Noi am avut o problema cu un grup de turisti din Anglia, care au cerut sa le recomandam sa mergem undeva fara sa trecem prin Bran... Nu avem cum sa mergem undeva fara sa trecem prin Bran."

In Moieciu de exemplu Primaria nu reuseste de aproape 10 ani sa duca la bun sfarsit canalizarea comunei. S-au ingropat aproape 19 kilometri de conducte secundare, dar nu exista cea principala care sa duca apele reziduale la statia de epurare, gata si ea de doi ani, dar nedata inca in folosinta. Nu e de mirare ca o parte din apele reziduale ajung sa fie deversate chiar in curtea Primariei.

Florin Ilie, grupul de actiune locala: "Vara este un miros insuportabil, daca treceti prin satele poarta, Moieciu, Simon, pe unde curg apele. Probabil de la fosele care nu mai fac fata si sunt deversate in apa."

Nu sunt bani destui, reclama autoritatile locale din zona.

Ignatio Anson, investitor privat: "Cum nu sunt bani?! Nu se platesc taxele? Ce se face cu toti banii din taxele de pensiune, din comert, din tot? Nu inteleg cum nu sunt bani?"

Turismul la negru este singura explicatie pentru saracia bugetelor locale, recunosc autoritatile.

Danut Darie, viceprimarul comunei Moieciu: "E un subiect tabu, n-as vrea sa il dezvolt la ora asta."
Reporter: "Se face turism ilegal?"
Danut Darie: "Mda..."
Reporter: "Oamenii astia care toti au afisat la poarta ca inchiriaza, au pensiuni... platesc taxe?"
Danut Darie: "Din pacate gradul de colectare a taxelor nu este cel dorit. Eu dupa parerea mea cred ca se impoziteaza cam 50 - 60 la suta doar!"

Primariile din zona sunt atat de sarace incat nu-si mai permit sa aiba salvamontisti angajati. De acum, turistii care urca in abruptul vestic al Bucegilor vor fi ajutati doar de voluntari la nevoie.

Trasee dificile din Bucegi, vizitate de zeci de mii de turisti, raman fara Salvamont. De ce renunta la serviciu Primaria Bran

Trasee dificile din Bucegi, vizitate de zeci de mii de turisti, raman fara Salvamont. De ce renunta la serviciu Primaria Bran

poiana Brașov

23 de grade în Brașov. Turiștii s-au bucurat de prima zi ideală pentru un bronz de munte

Plajă la final de aprilie, în Mamaia. Turiștii s-au bucurat de căldură și de mâncare gratis

Românii vor plăti, în medie, 955 de lei/cameră de 1 Mai. Cele mai căutate stațiuni

Brunch în satele săsești de lângă Sibiu. Meniu bogat și plimbări pentru 75 de lei

Vidra, un loc cu peisaje de poveste, perfect pentru mini-vacanţa de 1 mai

Delta, o destinație perfectă pentru vacanța de 1 Mai. Prețurile pentru cazare

hamace

Imagini spectaculoase în România. În hamace la înălțime, deasupra stâncilor

Sute de ciclişti au pornit pe Drumul Vinului din Prahova. Cum s-a terminat cursa

Orașe din România care au 100 km de piste pentru biciclete sau care le închiriază gratuit

Delta Neajlovului, loc de escapadă pentru cei sătui de aglomerația din București

Locul unde puteți admira laleaua pestriță, floare protejată de lege

Turiştii au luat cu asalt staţiunile montane, profitând de vremea frumoasă