Trasee dificile din Bucegi, vizitate de zeci de mii de turisti, raman fara Salvamont. De ce renunta la serviciu Primaria Bran
18 trasee dificile din Bucegi care sunt vizitate anual de zeci de mii de turisti raman de luna viitoare fara serviciu salvamont. Primaria Bran a anuntat ca nu mai are bani pentru echipa de salvatori din zona.
Acestia cer insa ca autoritatile sa gaseasca solutii si spun ca, potrivit legii, in localitatile in care exista partii de schi este obligatoriu sa existe acest serviciu.
Cinci salvamontisti din Bran lucreaza in conditii dificile si iarna, si vara. Traseele sunt abrupte, iar vremea - de cele mai multe ori, potrivnica. De curand insa, salvatorii au fost instiintati ca, de la 1 aprilie, serviciul se desfiinteaza.
Sorin Maluselu, sef formatie salvamont Bran: "Nu mai este finantat si se desfiinteaza practic. Nu mai are cine sa actioneze pe raza muntillor Bucegi. In partea nord vestica avem 200 km patrati cu 18 trasee. In toata tara este taxa salvamont de unde se fianteaza serviciile salvamont, dar aici nu."
Serviciul Salvamont Bran este unul dintre primele aparute in tara noastra, odata cu de cele de pe Valea Prahovei. Salvator de 25 de ani, Cristi a cutreierat toate potecile.
Cristi Babes: "Traseele le-am facut noi, toate sunt marcate si aranjate de echipa noastra, le cunoastem ca in palma si noaptea cand te scoli stii pe unde sa mergi. Daca ar veni din alte parti ar dura mult mai mult, poate sa fie prea tarziu sau poate accidentatul sa si decedeze."
Dan Rares Ludu, salvamontist: "Anul acesta am avut 37 de interventii, multe in amonte si pe partia de schi, cam toate au fost preluate de ambulanta SMURD, destul de grave."
Marcel isi aminteste ca a pornit pe un traseu dificil, spre cabana Padina, si l-a prins noaptea la 1.800 de metri altitudine.
Marcel, vctima salvata: "Era zapada de un metru si 20 cm, au venit baietii pe schiuri mi-au dat o bucatica de ciocolata, energizant ... Nu cred ca reuseam singur, probabil degeram."
Ca sa supravietuiasca, serviciul salvamont are nevoie de finantare. Primaria spune insa ca nu mai are bani si ca este responsabilitatea Consiliului Judetean.
Rares Radacina, primarul localitatii Bran: "Primaria Bran nu dispune de asa multi bani."
Fondurile necesare pentru salvamontisti si echipamente au fost anul trecut de 300.000 de lei. 60% din fonduri au venit din bugetul Primariei Bran si cate 20% de la primariile Moieciu si Fundata.