La Bran comerciantii sunt nemultumiti fiindca li s-a triplat chiria. "La Primarie plateam 760 de lei, acum mi-a venit 2240"

Ultima actualizare: 03-03-2017 07:50

Piata de la poalele castelului Bran este sub semnul nemultumirilor.

Comerciantii s-au trezit cu restante uriase la chirie, dupa ce spatiul a intrat, in urma cu sase luni, in posesia unui muzeu.

In tot acest timp, spun oamenii, nu li s-ar fi cerut niciun ban.

Acum, taxa s-a triplat si vanzatorii trebuie sa plateasca si pentru jumatatea de an care a trecut. Comerciantii care si-au instalat tarabele in parcarea din fata castelului Bran in urma cu mai bine de 30 ani plateau inainte 2,4 lei pe metru patrat, lunar.

O suma modesta, spun ei, dar, in urma unui lung proces intre primarie si muzeu, locul a intrat din august in posesia Muzeului Vamii Medievale Bran, care a angajat un expert pentru a stabili cat trebuie sa dea fiecare vanzator pentru spatiul ocupat. Dupa sase luni in care nu li s-a cerut niciun ban, chiria s-a triplat.

Nina Ghinea, mester popular: "Sunt mester popular de 42 de ani. Nu pot sa asigur asa o mare taxa din ceea ce lucrez manual, ou incondeiat si costum popular."

In plus, sustin negustorii, in tot acest timp nu ar fi fost informati in ce fel s-ar putea schimba costurile. De pilda, doamna Maria ar trebui sa scoata din buzunar peste 13.000 de lei pentru ultima jumatate de an.

Maria Tataru: "La Primarie plateam 760 de lei pe luna si la doamna mi-a venit 2240 de lei."

Proprietarii celor 54 de magazine au facut deja o sesizare la Ministerul Culturii.

Comerciant: "Nu ne face contract, ne scoate afara pe vara cand sa castigam un ban, ne a tinut toata iarna fara sa ne spuna nimic."

Managerul muzeului sustine ca, in curand, va organiza o licitatie pentru parcarea din fata castelului.

Nicoleta Petcu, manager muzeu: "De la inceput au fost informati ca se reevalueaza acel pret. Dansii doresc sa incheie contractele fara o licitatie prealabila, iar acest lucru nu e legal. Ar trebui sa plateasca ceea ce au folosit pana in prezent pentru ca terenul a fost ocupat de acele chioscuri."

Barbat: "Ei ne pun in vedere sa platim din urma si apoi se face licitatie, ce licitatie ca chiosucurile sunt ale noastre si noi suntem aici de atata amar de vreme."

Daca nu vor achita restantele, oamenii nu vor putea participa la licitatii. In plus, risca sa fie dati in judecata de reprezentantii muzeului.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO