Biserica fortificata de la Prejmer. Vestigii ale cavalerilor teutoni, incluse in patrimoniul UNESCO
Daca multi turisti care ajung pe Valea Prahovei dau o fuga la Brasov sau la Rasnov si Bran, nu acelasi interes il starneste biserica fortificata de la Prejmer (Tartlau, in limba germana), despre care putini stiu ca merita intr-adevar vizitata.
Desi este la o aruncatura de bat de Brasov (aproximativ 15 km), aici opresc de obicei autocare cu straini, multi dintre ei germani, care vin sa admire acest monument inclus in patrimoniul UNESCO. Prejmer este cea mai mare biserica fortificata din sud-estul Europei si cea mai bine conservata.
Constructia bisericii a fost inceputa in 1211, de catre cavalerii teutoni, care au primit drept asupra acestui teritoriu. In anul 1240, regele Bela al IV-lea al Ungariei, care stapanea regiunea, a cedat biserica din Prejmer manastirii Citeaux din Burgundia, abatie a ordinului cistercian. Ulterior, calugarii acestui ordin monahal au finalizat constructia, lacasul de cult fiind ridicat in stilul gotic burgund.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cladirea a fost modificata de mai multe ori in decursul anilor, cele mai importante schimbari fiind aduse in secolul al XVI-lea.
In prezent, biserica este evanghelica si se poate vizita zilnic, mai putin duminica, pentru ca aici inca se tin slujbe. In perioada 1962-1970, cetatea si biserica au fost restaurate, pentru a-si recapata forma initiala.
Dupa 1990, complexul a fost dat in administratia Fundatiei Sasilor din Munchen, care a continuat renovarea. In anul 1999, a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO.
Dupa ce va odihniti cateva clipe in interiorul impunator si sobru al bisericii, incercati sa va imaginati cum se simteau locuitorii din Prejmer in trecut, cand cautau aici scapare in fata ostilor care atacau regiunea. Continuati apoi vizitarea, facand un tur al curtii interioare si admirati zidurile cetatii, care inconjoara biserica.
Zidurile groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioanele si portile de fier au fost ridicate in 1427, la ordinul regelui Sigismund de Luxemburg, care a vrut astfel sa apere localitatea de atacurile turcilor, care veneau prin pasul Buzau.
In trecut, cetatea, construita in forma circulara, era inconjurata si de un sant de apa, iar sistemul de aparare era foarte bine pus la punct. Pe langa gurile de foc din ziduri, in cetate exista si o “orga a mortii”.
Este un dispozitiv deasupra caruia erau puse mai multe arme, care trageau in acelasi timp, provocand panica si multe victim in randul inamicului. Eficacitatea acestei arme era atat de mare incat au inceput sa circule diferite legende despre ea.
In interior, dispuse pe 4 niveluri, sunt 272 de camere folosite in trecut de localnici pentru depozitarea granelor, dar si pentru a locui in siguranta, in timpul unui asediu. Fiecare familie avea propria sa camera.
Chiar si acum puteti vedea incaperea care servea drept scoala, cu tablita de scris si numaratoarea folosita. Locuitorii sasi care cautau refugiu aici puteau rezista, datorita proviziilor, chiar si 6 luni, in timpul unui asediu.
In curte exista si o “piatra a rusinii”, unde erau legati cei care pacatuiau sau furau, pentru a fi vazuti si batjocoriti de vecinii care mergeau la slujba de la biserica.
In Transilvania sunt peste 100 de biserici sasesti fortificate, insa numai 7 sunt pe lista UNESCO: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri.
Prejmer a primit 3 stele in Ghidul Verde Michelin, pentru modul in care a fost conservata aceasta “fortareata rurala saxona”.
La Prejmer se poate ajunge foarte usor din Brasov, cu trenul, cu masina personala sau cu o microbuzul.
Puteti avea parte de un sejur gratis pe Valea Prahovei, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 10-12 mai 2013.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.