Secretul pe care puțini îl știu despre piloții de avioane. Ce nu le lipsește niciodată din cabină

pilot avion
Shutterstock

Gândul că un pilot nu ar putea să se apere în cazul unei activități criminale poate fi înfricoșător. Știm cu toții că armele la bordul avionului sunt interzise, cel puțin în cazul pasagerilor.

Dar cum stau lucrurile în cazul piloților? De ce sunt aceștia autorizați să le poarte în avion?

Piloți autorizați să poarte armă la bord

Ca răspuns la atacurile din 11 septembrie a fost creat un program federal care permite piloților de avion să poarte o armă pe puntea de zbor. Se numește programul Federal Flight Deck Officer, pe scurt FFDO.

Este o poziție voluntară. Nu există o remunerație implicată. Un pilot trebuie să aplice și să treacă printr-un interviu și verificări de fond pentru a fi acceptat în program. Pilotul va urma apoi un curs de pregătire riguros.

După finalizare, aceștia sunt învestiți ca ofițeri federali și li se atribuie o armă și acreditări pentru a acționa ca FFDO pe zborurile lor programate în mod regulat.

Citește și
catei california
Gestul emoționant făcut de un pilot de elicopter. Și-a riscat viața pentru a salva mai mulți câini din calea incendiilor
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

Lista este ținută relativ secretă astfel încât publicul să nu știe care pilot poartă sau nu o armă, similar cu programul de air marshall. Echipajul știe, dar nu divulgă informația. De asemenea, piloții și însoțitorii de bord folosesc un limbaj secret atunci când se află la bordul aeronavei.

Așadar, piloții comerciali pot purta arme doar dacă au finalizat Programul Federal de Ofițer de Cabină de Zbor și au fost autorizați să facă acest lucru. Piloții de avioane private pot purta arme la discreția lor, dar trebuie să respecte toate reglementările locale și de stat oriunde aterizează.

În zilele noastre, piloții americani pot purta arme în timp ce pilotează un avion. Dar asta nu înseamnă că toți piloții poartă arme sau că fiecare zbor pe care îl faci va avea un pilot armat în cabina de pilotaj.

Depinde dacă pilotul a trecut de formarea necesară și este autorizat să poarte o armă în timp ce zboară.

Singurii piloți comerciali care sunt autorizați să poarte o armă în timp ce zboară sunt cei care au finalizat Programul Federal de Ofițer de Cabina de Zbor.

Acest program este disponibil doar în State Unite. În alte părți ale lumii, piloții nu poartă arme.

FFDO este un program conceput pentru a instrui și certifica piloții de linii aeriene comerciale să se înarmeze pentru a apăra aeronava în orice moment în timp ce sunt în serviciu.

Un ofițer care finalizează acest program este singurul tip de pilot care este legal autorizat să poarte o armă în timp ce este în serviciu și zboară cu un avion comercial de pasageri sau de marfă.

Acest program a fost pus în aplicare după atacurile asupra Turnurilor World Trade din septembrie 2001. Nimeni nu știe cu adevărat câți FFDO-uri există și câți piloți poartă de fapt o armă. Autoritățile nu publică acest tip de informații pentru public.

Se estimează pe scară largă că mai puțin de jumătate dintre toți piloții de linie sunt licențiați ca FFDO-uri și au voie să poarte o armă într-un avion.

Chiar mai mult decât armele pe care le poartă piloții, amenințarea ca piloții să poarte arme este un factor de descurajare și mai mare împotriva infractorilor aerieni.

Dacă există șansa ca piloții să deschidă focul imediat ce cabina de pilotaj este încălcată, infractorii potențiali se vor gândi de două ori înainte de a încerca să o facă.

Incidente cu arme în carlingă

Aviatorii de odinioară purtau adesea arme de foc - și pe bună dreptate. Există incidente mai recente care susțin această practică.

La mijlocul anilor 1960, un avion de linie a fost deturnat de un bărbat înarmat care a împușcat ambii piloți. Într-un alt incident, un angajat nemulțumit de la PSA a intrat în cabina unui BAe 146 în 1987 și i-a împușcat și ucis pe ambii piloți. Avionul s-a prăbușit lângă San Luis Obispo, California, ucigând toate cele 43 de persoane la bord.

Apoi a fost cazul unui angajat FedEx care călătorea ca membru al echipajului în repaus și care în 1994 a încercat să deturneze un DC-10 cu intenția de a-l prăbuși în centrul de sortare a coletelor FedEx din Memphis.

Și cazul unui King Air care a fost aproape deturnat în New Mexico în 2001. Lista incidentelor este lungă.

Un alt incident a avut loc în 2022. Un fost pilot al companiei Delta Airlines ar fi amenințat un alt pilot cu o armă. Jonathan J. Dunn a fost inculpat de un juriu în Utah.

Procurorii spun că Dun și-a folosit arma în timpul unui zbor pe 22 august 2022 pentru a "agresa și intimida" căpitanul după ce s-au certat despre posibilitatea de a devia zborul din cauza unei urgențe medicale a unui pasager.

După 9/11 s-a cerut din nou permisiunea de a avea arme de foc în cabinele avioanelor de linie ca un ultim cerc de securitate împotriva unei alte deturnări armate.

Înainte de 9/11, în SUA, armele erau purtate de agenții federali aerieni, al căror număr a fost substanțial crescut din 2001. Agenții federali aerieni, la fel ca armele pe care le poartă, sunt descurajatori, dar nu se află la bordul fiecărui avion de linie.

Piloții de linie, instruiți să tragă în deturnători

Mii de piloți ai companiilor aeriene din SUA poartă arme în carlingă. În fiecare an, sute de piloți americani se îndreaptă spre Artesia, New Mexico, pentru a învăța noi abilități.

Instruirea durează 56 de ore, distribuite pe parcursul a cinci zile. Fiecare clasă poate avea până la 48 de persoane.

Sunt piloți normali, care lucrează pentru companii aeriene americane obișnuite. Dar nu învață despre noi avioane sau noi reguli. Ei învață cum să tragă în deturnători.

Acum 23 de ani, în decurs de 74 de minute, patru avioane americane au fost deturnate. Data era 11 septembrie 2001.

Un an mai târziu, a fost adoptat Actul de Înarmare a Piloților împotriva Terorismului, care permite piloților americani - ce lucrează pentru companii aeriene americane - să poarte arme în carlingă.

Prima clasă de Ofițeri Federali ai Cabinei de Zbor, cum sunt cunoscuți piloții care poartă arme, a absolvit în aprilie 2003. De atunci, clasele au continuat să fie organizate.

Cu toate acestea, programul nu este foarte cunoscut. În urmă cu câțiva ani, când vorbea despre profesori care au arme, fostul președintele Trump a spus că "mulți oameni nu înțeleg" că unii piloți sunt înarmați.

Guvernul SUA nu dezvăluie câți piloți sunt înarmați, spunând doar că "mii" au fost instruiți. Numele celor implicați sunt păstrate secrete.

Programul este voluntar. Instruirea este gratuită - la fel și arma - dar piloții înarmați nu sunt plătiți suplimentar. Majoritatea oamenilor din Artesia își iau concediu anual pentru a fi acolo.

Majoritatea FFDO-urilor sunt foști militari.

Instruirea începe în sala de clasă, înainte de a trece la un poligon de tragere. Studenții învață să tragă din poziții șezând și în picioare și se pregătesc pentru deturnători care încearcă să le fure arma.

Piloții sunt instruiți să nu fie atrași în afara carlingii și învață regulile privind depozitarea armelor.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
Un pilot de 21 de ani a fost grav rănit după ce a aterizat forțat cu un planor pe un lan de lucernă din Deva
Un pilot de 21 de ani a fost grav rănit după ce a aterizat forțat cu un planor pe un lan de lucernă din Deva

Un pilot în vârstă de 21 de ani a fost rănit aseară după ce a fost nevoit să aterizeze într-un lan de lucernă în apropiere de gara din Deva, județul Hunedoara.

Gestul emoționant făcut de un pilot de elicopter. Și-a riscat viața pentru a salva mai mulți câini din calea incendiilor
Gestul emoționant făcut de un pilot de elicopter. Și-a riscat viața pentru a salva mai mulți câini din calea incendiilor

În Statele Unite, pilotul unui elicopter și-a riscat viața pentru a salva o cățelușă și puii ei din calea focului.  

(P) Proiectul „Pilot Runway” deschide larg ușile către o carieră de pilot
(P) Proiectul „Pilot Runway” deschide larg ușile către o carieră de pilot

Este o perioadă intensă pentru elevii din ultimul an de liceu, care se confruntă cu decizii importante privind cariera lor viitoare.

Pilotul Super Hornet care s-a luptat cu Houthis a devenit prima femeie aviatoare din SUA care a înregistrat o ucidere aer-aer
Pilotul Super Hornet care s-a luptat cu Houthis a devenit prima femeie aviatoare din SUA care a înregistrat o ucidere aer-aer

Un pilot F/A-18F Super Hornet de la Strike Fighter Squadron (VFA) 32 a făcut istorie devenind prima femeie pilot din SUA care a înregistrat o ucidere aer-aer, potrivit unui comunicat de presă al Marinei.

O „armată de roboți” va fi trimisă pe frontul din Ucraina pentru a învinge Rusia. Kievul a pus la cale un plan incredibil
O „armată de roboți” va fi trimisă pe frontul din Ucraina pentru a învinge Rusia. Kievul a pus la cale un plan incredibil

Ucraina speră să asambleze o mulţime de drone ieftine, fără pilot, care, speră ea, vor ucide trupele ruseşti şi îi vor salva pe propriii soldaţi şi civili răniţi.

Recomandări
Ciolacu anunță lansarea ”Planului Naţional pentru Marea Industrie”. 2 miliarde de euro pentru susținerea economiei
Ciolacu anunță lansarea ”Planului Naţional pentru Marea Industrie”. 2 miliarde de euro pentru susținerea economiei

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, lansarea Planului Naţional pentru Marea Industrie, cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro.

LIVE la Știrile Pro TV de la ora 19:00: Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, de vorbă cu Andreea Esca
LIVE la Știrile Pro TV de la ora 19:00: Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, de vorbă cu Andreea Esca

Peste două luni, românii vor fi chemați să aleagă președintele țării. Autoritățile au stabilit ce partide vor avea reprezentanți în secțiile de vot, iar pe 5 octombrie încep oficial depunerile candidaturilor.

Noi explozii în Liban. Stațiile radio ale Hezbollah au fost detonate. Sunt cel puțin trei morți și zeci de răniți
Noi explozii în Liban. Stațiile radio ale Hezbollah au fost detonate. Sunt cel puțin trei morți și zeci de răniți

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce mii de pagere ale acestei grupări au explodat provocând cel puţin 12 morţi şi peste 2.800 de răniţi.