"Ar trebui sa ma mut aici" si "Parca am calatorit in timp". Locul din Romania care i-a fascinat pe turistii nemti si olandezi
In timp ce pentru noi Craciunul inseamna apropierea de familie, ca o frumoasa aducere aminte a zilelor fericite din copilarie, strainii trateaza altfel aceasta sarbatoare.
Tot mai multi vin aici, fermecati de peisajate si de obiceiuri. Asa se explica de ce localitatea Cund, din inima Transilvaniei, renumita pentru frumoasele sale case sasesti, este plina de canadieni, olandezi sau nemti. Ca sa nu se simta stingheri intr-o tara in care cele mai multe bucate sunt din carne de porc, gazdele i-au rasfatat cu friptura de curcan cu trufe negre.
Valea Cundului are cu parfum de secol XIX si peisaje ca de turta dulce scoase parca din povestile fratilor Grimm. Aici, fostul proprietar al unei case de discuri din Germania, stabilit de cativa ani in Transilvania, le pregateste oaspetilor o masa de vis. Cina este una speciala: sarmalele au fost inlocuite cu trufe.
Proprietar: "Pentru ca este Craciunul, avem in meniu niste trufandale, trufe din Transilvania pe care le-am adunat inainte de sarbatori."
In locul fripturii de porc a fost preferat un curcan delicios fript cu grija, pe carbuni, astfel incat carnea sa ramana rozalie.
Jonas si-a luat sotia si s-au mutat la Cund. Au cumparat o casa veche saseasca pentru o nimica toata, cam 1000 de euro, si s-au apucat sa o renoveze. Cateva luni mai tarziu, au dat anunt pe internet ca o inchiriaza turistilor. Acum afacerea a luat amploare si are mereu oaspeti din Canada, Olanda sau Germania.
Gertjan Buisman, turist olandez: "Aici simti cu adevarat spiritul Craciunului, toate aceste sate, biserici, totul este foarte pitoresc, este foarte liniste, asta voiam sa arat familiei mele."
Shanon, turist din Canada: "Parca am fi calatorit in timp, intr-un loc cu totul diferit. Am vazut taierea porcului, a fost o experienta noua pentru noi. In Canada nu ai ocazia sa vezi de unde provine mancarea ta."
Turist: "Am primit multi colindatori si bineinteles ca am baut o groaza de palinca. De fiecare data cand soseau, turnam si mai multa palinca. O traditie minunata!"
Jonas Schaefer, proprietar pensiune: "Transilvania are o istorie bogata a sasilor, maghiarilor, romanilor, tiganilor. Toate aceste culturi diferite au facut ca locul sa fie atat de special."
Pana acum, Jonas a investit 300 de mii de euro in complexul Valea Verde dar nu se plange. Este sursa de inspiratie si pentru altii.
Turista: "Daca as locui aici, mi-as lua un cal si as calari pe dealurile din jur, la nesfarsit. Poate ar trebui sa fac asta. Poate ar trebui sa ma mut in Romania!"