Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară

amenzi reguli de curculatie grecia
Shutterstock

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, iar românii care merg în vacanță în această țară trebuie să știe că nerespectarea regulilor este sancționată drastic.

Polițiștii eleni îi pot lăsa pe șoferi pe loc fără permis, dar și fără actele mașinii și chiar și fără plăcuțele de înmatriculare dacă încalcă aceste contravenții.

Cât sunt amenzile rutiere în Grecia, în 2024

În Grecia, Codul rutier cuprinde numeroase contravenții care pot duce la reținerea permisului de conducere, a actelor mașinii și a plăcuțelor de înmatriculare. Printre acestea se numără:

· Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului

· Circulația pe benzile destinate transportului public

Citește și
turisti munte
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară

· Depășirea și încălcarea liniei continue

· Nerespectarea semnalelor polițistului sau a semaforului

· Oprirea pe autostradă în locuri nepermise

· Conducerea pe contrasens

· Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune

· Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap

· Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție

· Efectuarea de manevre periculoase

· Aruncarea de obiecte pe geam

amenzi reguli de curculatie grecia

Depășirea vitezei legale cu peste 30 km/h duce la reținerea permisului. Viteza maximă pe autostradă este de 130 km/h, dar pot exista și limitări până la 80 km/h, în funcție de condițiile rutiere. Depășirea vitezei legale cu peste 20 km/h se sancționează cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h, cu amendă de 350 euro și reținerea permisului pentru 60 de zile.

Conducerea sub influența alcoolului este de asemenea pedepsită sever. Concentrația de alcool în sânge între 0,50-0,80 g/l sau în aerul expirat între 0,25-0,40 mg/l se sancționează cu amendă de 200 euro și imobilizarea vehiculului. Între 0,80-1,10 g/l în sânge sau 0,40-0,60 mg/l în aerul expirat, amenda este de 700 euro, permisul este reținut 90 de zile, iar mașina este imobilizată. Peste 1,10 g/l în sânge sau 0,60 mg/l în aerul expirat, sancțiunea este închisoare de minimum 2 luni, amendă de 1.200 euro, reținerea permisului pe 180 de zile, reținerea plăcuțelor de înmatriculare și imobilizarea vehiculului, conform Condițiilor de intrare în Grecia de pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe.

Recidiva în ultimii 2 ani cu o concentrație de peste 1,10 g/l în sânge duce la reținerea permisului pe 5 ani, închisoare de minimum 6 luni, amendă de 2.000 euro, reținerea plăcuțelor de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.

Parcarea pe locurile rezervate persoanelor cu handicap este sancționată foarte dur în Grecia. Atât șoferii locali, cât și cei străini, pot avea actele și plăcuțele reținute, inclusiv pentru o perioadă de 2 luni, dacă ocupă aceste spații special destinate.

În general, parcarea ilegală se pedepsește cu amenzi între 40-150 euro, la care se adaugă reținerea plăcuțelor de înmatriculare timp de 20 de zile și plata taxei de parcare aferente acestei perioade.

Blocarea rampelor pentru persoanele cu dizabilități sau parcarea pe locurile rezervate acestora duce la reținerea imediată a permisului de conducere, a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare, pentru 60 de zile.

Exemple de sancțiuni prevăzute în codul rutier elen:

amenzi reguli de curculatie grecia

· Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de motociclist - reținerea permisului, plăcuțelor și certificatului de înmatriculare, pentru 60 de zile.

· Folosirea telefonului mobil la volan fără dispozitiv Bluetooth sau suport special - aceleași sancțiuni ca mai sus, pentru 60 de zile.

· Nerespectarea semaforului roșu - amendă de 700 euro și reținerea permisului pentru 60 de zile.

· Nerespectarea indicatorului "STOP" la intersecție - amendă de 700 euro, reținerea permisului, plăcuțelor și certificatului de înmatriculare, timp de 20 de zile.

· Execuția de manevre periculoase - amendă de 700 euro, reținerea permisului 30 de zile, a plăcuțelor și certificatului 10 zile.

· Utilizarea benzii de urgență - reținerea permisului, plăcuțelor și certificatului, pentru 60 de zile.

· Circulația camioanelor și autobuzelor pe banda din stânga - reținerea permisului 60 de zile.

· Aruncarea de obiecte sau substanțe pe geam - reținerea permisului, plăcuțelor și certificatului, pentru 60 de zile.

Utilizarea sau deținerea de către șoferi a sistemelor anti-radar sau de detectare a radarelor este interzisă în Grecia și se pedepsește cu o amendă de 2.000 euro, plus reținerea permisului de conducere timp de 30 de zile și a actelor mașinii și plăcuțelor de înmatriculare, pentru 60 de zile. Această interdicție există chiar dacă în prezent sunt tot mai puține dispozitive de acest tip, în condițiile în care există aplicații de călătorie care pot localiza prezența echipajelor de poliție.

De asemenea, introducerea în Grecia a cantităților de combustibil în canistre sau alte recipiente, peste limitele admise de legislația elenă, este interzisă și sancționată cu amendă, deschiderea unui dosar penal pentru contrabandă și indisponibilizarea vehiculului de către autoritățile vamale. Prețul benzinei în Grecia este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

În caz de accident în Grecia, chiar și unul de mică importanță, constatarea poliției este obligatorie. Șoferii trebuie să completeze împreună formularul de constatare pus la dispoziție de asigurători, să noteze detaliile celuilalt vehicul implicat și să se adreseze partenerului asigurătorului român din Grecia. Documentele de plată trebuie păstrate pentru a fi prezentate asigurătorului la întoarcerea în țară.

Cetățenii români care au rezidență legală sau domiciliu în Grecia sunt obligați să își înregistreze imediat la autorități autovehiculele cu numere de înmatriculare românești. Folosirea acestora fără îndeplinirea acestei formalități este interzisă și atrage amenzi foarte mari, precum și confiscarea vehiculului. Turiștii români pot circula în Grecia cu mașini cu numere românești doar până la 180 de zile.

Reguli de circulație în Grecia - unul dintre cele mai dure coduri rutiere din Europa

Iată ce trebuie să știi atunci când mergi în vacanță în Grecia:

Conducere sigură

  • Atenția șoferului trebuie să fie concentrată asupra traficului. Șoferii pot fi amendați dacă fumează, reglează radio-ul, folosesc telefonul mobil sau fac orice altceva care le distrage atenția.

Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului

  • Este interzis să țineți telefonul mobil în mână în timp ce conduceți. Puteți folosi doar dispozitive hands-free, fără fir (de ex. prin Bluetooth).

Căști

  • Utilizarea căștilor pentru echipament audio și video este interzisă.

Conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor

  • Limita maximă de alcool în sânge este de 0,5 g/l. Pentru șoferii cu mai puțin de 2 ani experiență, cei cu vehicule oficiale și motocicliști, limita este de 0,2 g/l. Conducerea sub influența drogurilor este interzisă.

Reguli pentru pietoni pe drum

  • Dacă nu există trotuar, pietonii trebuie să meargă pe partea stângă a drumului. Persoanele care conduc sau merg pe lângă bicicletă, scuter sau motocicletă trebuie să meargă pe partea dreaptă.

Transportul copiilor în mașină

  • Copiii sub 3 ani trebuie transportați în scaun auto omologat. Copiii sub 12 ani și sub 1,35 m înălțime trebuie să folosească scaun auto sau dispozitiv de ridicare omologat. Peste 12 ani și 1,35 m, centura de siguranță este suficientă.
  • Dacă copilul este în scaun cu spatele la sens, airbag-ul trebuie dezactivat.

Fumatul în mașină

  • Este interzis fumatul în mașină dacă există un copil sub 12 ani. Amenda este mare, iar permisul poate fi retras.

Conducerea în Grecia - intersecții, sensuri giratorii, depășiri

  • La intersecție, acordați prioritate celor din dreapta, dacă nu e indicator altfel.
  • În sensuri giratorii, cei aflați pe sens au prioritate, dacă nu e indicator altfel.
  • Depășirea stațiilor de tramvai e permisă doar dacă e insulă între benzi. E interzisă în apropierea trecerilor de cale ferată fără protecție.

Parcarea

  • E interzisă la mai puțin de 3 m de hidrant, 5 m de intersecție/semn STOP/semafor, 15 m de trecere cale ferată/stație.
  • Poliția poate ridica plăcuțele la parcare necorespunzătoare.

Reguli pentru scutere, motociclete și biciclete

  • Purtarea căștii este obligatorie pentru șoferi și pasageri.
  • Iluminare obligatorie pe timp de zi și noapte.
  • Transportul de pasageri pe scuter/motocicletă e permis doar cu scaun special.
  • Pentru biciclete, iluminare și clopotel obligatorii. Nu e permisă circulația alături.

Reguli privind detectarea radarelor

  • Utilizarea și deținerea echipamentelor de detectare a radarelor este interzisă.

Indicații rutiere

  • Semne de avertizare au fundal galben, nu alb.
  • Indicatoare bilingve (greacă și engleză) pe drumurile principale și secundare.
  • Semne albastre marchează intrarea/ieșirea din localități, conform Nikana.gr.
Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară

La munte a sosit primul val de turiști. A nins, iar pârtiile sunt pregătite. Cu toții își doresc o vacanță cu zăpadă pufoasă, mese festive, dar și cu puțină odihnă.

Meniuri extravagante pentru turiștii de la munte. Deși prețurile sunt pe măsură, gradul de ocupare este 100%
Meniuri extravagante pentru turiștii de la munte. Deși prețurile sunt pe măsură, gradul de ocupare este 100%

În prag de sărbători, sectorul de lux din industria ospitalității este în plin avânt. Se vede cel mai bine în statiunile de la munte unde s-au deschis recent unități de cazare, restaurante, cafenele și cluburi cu meniuri extravagante.

Destinații de schi de Crăciun în România. Unde poți merge să schiezi de sărbători
Destinații de schi de Crăciun în România. Unde poți merge să schiezi de sărbători

Crăciunul este perioada perfectă pentru a petrece timpul în aer liber, înconjurați de peisajele spectaculoase ale munților.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..