100 de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la “Destinația Anului 2024 în România”. Vezi rezultatele parțiale

destinatia anului

S-a dat startul votului pentru Destinația Anului 2024 în România și în prima săptămână de votare au fost exprimate peste 100.000 de voturi. 

Cele 120 destinații concurente în 11 categorii s-au mobilizat pentru o prezență cât mai atractivă pe www.destinatiaanului.ro astfel încât să atragă cât mai multe voturi. În joc sunt atât atragerea turiștilor, cât și orgoliul, mândria locală. Iar, pentru că românii sunt mândri de atracțiile din zonele unde locuiesc, situația este una extrem de strânsă până în prezent. Sunt bătălii intense pentru primele poziții, răsturnări de situație spectaculoase și cu posibilitatea până în ultimul minut ca oricare dintre destinațiile înscrise să revendice un loc pe podium.

Cele mai votate destinații după prima săptămână

Cea mai disputată categorie în acest an este “Orașe care inspiră”. Brașov, Timișoara și Oradea se află în acest moment pe primele poziții, dar foarte aproape ca număr de voturi sunt și Cluj Napoca, Suceava, Sibiu, Iași și București, orașe care luptă intens pentru a câștiga sprijinul publicului și pentru a urca în top.

Stațiunile turistice sunt o altă categorie în care alegerea nu e deloc una ușoară. Primele 3 poziții sunt în acest moment ocupate de Bran, Sovata și Băile Felix, dar Gura Humorului, Sinaia și Mamaia se află de asemenea pe poziții apropiate.

O categorie nou introdusă în 2024 este “Sate de poveste“, iar aici topul este momentan condus de un sat Bucovinean (Ciocănești – județul Suceava) și de două sate transilvane (Biertan – județul Sibiu și Sâmbăta de Sus – județul Brașov). Muntenia este aproape de top prin satul Corbi – județul Argeș. Avem aici și o destinație din Republica Moldova care acumulează tot mai multe voturi: satul Văleni din raionul Cahul.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

O categorie aparte este cea a “Tărâmurilor cu istorie și tradiție”. “Plutonul fruntaș” include în acest moment câștigătoarea en-titre Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, dar și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești, Piatra Roșie) și Maramureșul Istoric, dar cu siguranță merită cercetate toate cele 11 destinații finaliste pentru o vacanță de neuitat în România.

Iubitorii de natură pot descoperi Regiuni Eco-turistice. 12 finaliste își dispută aprins titlul la această categorie, iar în acest moment favorită pare Delta Dunării, urmată de Țara Hațegului, Țara Dornelor și Ținutul Zimbrului – Neamț.

Pe lângă destinații – localități sau regiuni, Destinația Anului premiază și atracții turistice, iar în ultimii ani s-au dezvoltat foarte multe locuri noi pe care să le vizitezi ca parte a unei vacanțe încântătoare.

Categoria “Atracții Cultural-Educative” este condusă momentan de Castelul Corvinilor – Hunedoara, talonat îndeaproape de Castelul Bran și de Muzeul Astra-Sibiu. O categorie cu 13 destinații finaliste de mare valoare, printre care Cazinoul Constanța, Palatul Culturii din Iași și Străzi Deschise București concurează pentru podium câștigând zeci de voturi în fiecare minut.

O categorie iubită mai ales de cei mici, “Distracție și aventură” aduce multe surprize în acest an. Mini-Transilvania Parc din județul Harghita, Valea cu Povești din județul Brașov și Dino Parc Râșnov sunt în acest moment în frunte.

Competiția este foarte strânsă și la categoria “Cazări epice – Resort-uri”. Poza momentului arată Green Village Resort, Zaga Zaga Vrancea și Club Vila Bran pe primele poziții ca număr de voturi. Iar în categoria “Boutique”, concurența este atât de acerbă încât primele 5 clasate în acest moment se află la mai puțin de 100 de voturi distanță una de alta: Castel Daniel din județul Covasna, Hadar Chalet din județul Buzău, Valea celor XII din județul Neamț, Nooks by Adybeca din județul Bihor și Atra Doftana din județul Prahova.

Atracțiile gastronomice nu pot lipsi dintr-o vacanță memorabilă, iar cele 11 finaliste ale acestei categorii ne fac o invitație irezistibilă. Casa Timiș, Valea Verde, Mama Cozonacilor sau punctul gastronomic local “Casa VLC” din județul Harghita sunt în acest moment pe primele locuri după numărul de voturi.

O categorie nou-introdusă, Wellness, ne îmbie la dulcea relaxare. Dar unde? Poate la Therme București, la Panoramic Colibița, destinațiile cu cele mai multe voturi în acest moment în categorie, sau poate la Akasha Wellness Retreat, Alma Health & Spa, Ana Hotels Europa Eforie – atracții care adună tot mai multe voturi.

Cu 100,000 de voturi exprimate în primele 7 zile de votare, și încă 16 zile rămase până la încheierea acestei etape pe 8 mai 2024, rezultatele momentului pot fi oricând răsturnate, pe măsură ce toți mai mulți români intră și votează pe pe platforma destinatiaanului.ro. Mobilizarea comunității din jurul unei destinații poate înclina balanța decisiv. Votul publicului va conta pentru o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 100 de experți și lideri de opinie, și de opinia publică națională reprezentată prin rezultatele Cercetării Sociologice Destinația Anului.

Ateneul Român va fi scena pe vor fi anunțate destinațiile turistice câștigătoare în fiecare categorie în cadrul Galei Destinația Anului 2024.

Câștigătorii Destinația Anului 2023

La ediția competiției de anul trecut, câștigătorii au fost: Municipiul Brașov (categoria Orașe care inspiră), Ținutul Mănăstirilor Bucovina (categoria Tărâmuri cu istorie și tradiție), Țara Hațegului (categoria Comori Naturale), Mamaia (categoria Stațiuni turistice), Palatul Culturii Iași (categoria Atracții Cultural-Educative), Dino Parc Râșnov (categoria Parcuri de Distracție și Aventură), Green Village Sfântu Gheorghe (categoria Resort), Hotel Pleiada Iași (categoria Boutique), Valea Verde Retreat (categoria Experiențe Gastronomice).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Dispariția suspectă a rivalei Simonei Halep: o nouă acuzație incredibilă primită sportiva retrasă peste noapte din tenis
FOTO Dispariția suspectă a rivalei Simonei Halep: o nouă acuzație incredibilă primită sportiva retrasă peste noapte din tenis
Citește și...
Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară
Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară

România se evidențiază ca o destinație de cicloturism ecoturistic ce oferă o varietate impresionantă de peisaje naturale și experiențe autentice.

Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice
Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice

În lumina frumuseții sale naturale și a atmosferei pline de viață, stațiunea Mamaia este una dintre cele mai apreciate locații de vară din România.

Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei. Cât costă o noapte de cazare aici
Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei. Cât costă o noapte de cazare aici

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, Județul Alba, este un ansamblu de monumente istorice și arhitecturale de excepție din România.

Recomandări
Moartea președintelui Ebrahim Raisi naște suspiciuni. Scenariile care au apărut în urma tragediei din Iran
Moartea președintelui Ebrahim Raisi naște suspiciuni. Scenariile care au apărut în urma tragediei din Iran

Moartea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, survenită, duminică, în urma prăbușirii elicopterului în care se afla după o vizită în Azerbaidjan, a scos la iveală unele suspiciuni. Și sunt numeroase.

Scandal la Parchetul General. Miron Cozma s-a certat cu președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”
Scandal la Parchetul General. Miron Cozma s-a certat cu președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”

Furibund și pe alocuri agresiv, așa și-a făcut apariția, luni, la Parchetul General, Miron Cozma, cel supranumit în acea perioadă „Luceafărul Huilei”.  

Curtea Penală Internațională a solicitat mandat de arestare pe numele lui Netanyahu, pentru crime de război
Curtea Penală Internațională a solicitat mandat de arestare pe numele lui Netanyahu, pentru crime de război

Curtea Penală Internațională (CPI) solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, scrie CNN.