Voluntari cu sufletul,pentru copii cu afectiuni si boli rare:“Le aratam ca nu sunt altfel decat noi”

29-02-2012 09:08


Laura Bogdan - voluntar medicina

Mai multi studenti din anii I-IV de la Facultatea de Medicina isi dedica o zi pe saptamana pentru a-si petrece doua ore cu micutii cu afectiuni neuropsihiatrice sau cu boli rare, internati la Spitalul de Copii Louis Turcanu.

Laura Bogdan isi dedica doua ore saptamanal copiilor care sufera de boli rare sau neuropsihiatrice. Prin jocuri educative sau jucarii, studenta de la Medicina reuseste sa aduca un zambet pe chipul micutilor nevoiti sa stea internati in spital.

Impreuna cu colegii sai, Laura organizeaza actiuni care mai de care mai interesante pentru copiii internati la sectia de neuropsihiatrie infantila din cadrul Spitalului de Copii Louis Turcanu. De la 1 an si pana la 17 ani, toti au nevoie de o clipa de refugiu, in afara salonului in care boala ii tine captivi. “Cu cei mici ne jucam cu plastelina, avem si jocuri educative. De exemplu, am primit de la un cabinet stomatologic periute de dinti si i-am invatat cum sa le foloseasca”, povesteste Laura.

O intamplare de care isi aminteste studenta este momentul cand a scris o scrisoare impreuna cu o fetita de 13 ani, anorexica, ce suferea foarte tare pentru ca credea ca parintii se cearta din cauza ei. “Era internata impreuna cu bunica ei, pentru ca mama sa nu putea sa vina zilnic sa stea in spital, si ea avea impresia ca parintii ei sunt suparati pe ea. Asa ca mi-a cerut ajutorul sa scrie o scrisoare pentru mama si tatal ei”, isi aminteste Laura.

Initiativele ei nu s-au oprit insa aici. Anul trecut, a hotarat sa incerce sa stranga bani pentru a cumpara cadouri celor mici. Iar ideea ei a prins repede contur. Familia Hehenberger din Austria a raspuns solicitatii lansate de Laura si a facut o donatie pentru a aduce un strop de bucurie micutilor pacienti.

“Am primit o donatie de la o familie din Austria, care iubeste foarte mult copiii si vrea sa ii ajute. Asa ca anul trecut de Ziua Copilului am angajat un clown care a facut face painting si baloane si timp de doua ore am facut un party in curtea spitalului”, spune tanara voluntara.

Cadourile cumparate cu banii primiti din donatii au fost impartite copiilor bolnavi de cancer sau de leucemie. “A fost o experienta minunata sa ii vezi cum se bucurau de jucarii. Fetelor le-am luat papusi Barbie si baietilor, masinute. Din greseala, i-am dat unei fetite o tableta pentru scris si am vazut ca e foarte dezamagita ca nu primise papusa. I-am cumparat apoi si ei o Barbie”, spune Laura Bogdan.

Studenta de la Medicina spune ca experienta voluntariatului a facut-o sa isi dea seama ca ar vrea sa profeseze in domeniul pediatriei.

Isi aminteste de Mihaita, un copilas de 5 ani cu sindromul Praderwilli: “Venise de la Bucuresti aici, pentru niste analize. Am mers cu el peste tot unde a fost nevoie. Am pastrat apoi legatura cu mama lui, prin e-mail. Mi-a spus ca imi multumeste foarte mult si ca lui Mihaita ii e dor de mine. Atunci mi-au curs lacrimile”.

Acum, Laura este voluntara a Campaniei de informare cu privire la bolile rare, desfasurata la Timisoara in perioada 25-29 februarie. In data de 29 va fi organizat un mars, la care vor participa studenti, bolnavi cu boli rare si familiile lor, specialisti, persoane care sprijina acesti bolnavi. Cei prezenti vor purta veste albe inscriptionate cu „Ziua bolilor rare, Voluntari pentru bolile rare” . Marsul se va desfasura intre Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes”, Spitalul de Copii „Louis Turcanu” si Primaria Timisoara.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO