Pelerinaj de vara in Moldova, la manastirea cu hramul Sfantului Ioan cel Nou. "Nu pot sa stau acasa, ca ma cheama Sfantul"
Cel mai important pelerinaj de vara din Moldova a inceput in luni dimineata la Suceava, la manastirea cu hramul Sfantului Ioan cel Nou. Ca in fiecare an, mii de credinciosi au venit sa se inchine la racla cu moastele considerate facatoare de minuni.
Osemintele au fost scoase din biserica in luni dimineata si depuse pe un baldachin din curtea bisericii, pentru ca toti pelerinii sa se poata inchina. Marti va fi apogeul pelerinajului, de Sanziene, iar racla va fi purtata intr-o procesiune impresionanta prin Suceava.
La Liturghia de luni au asistat sute de credinciosi din Suceava, si multi altii veniti din toata tara.
Multi dintre credinciosi spun ca vin aici de zeci de ani, convinsi de minunile pe care Sfantul le poate aduce in viata lor. De fiecare data au rostit cu o rugaciune langa racla si spun ca la plecare au simtit ca au fost ascultati, apoi si-au vazut dorinta implinita.
“Vin cam de 30 de ani. An de an, si foarte bine ma simt. Nici nu pot sa stau acasa cand vine ziua asta, nu pot sa stau acasa, ca ma cheama Sfantul Ioan", spune o enoriasa.
In cele trei zile cat dureza pelerinajul, oamenii asteapta zeci de ore pana sa ajunga la racla, insa nimic nu ii descurajeaza.
Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava a fost, in secolul al XIV-lea, negustor in Trapezunt, in Turcia de astazi. Si-a dat viata pentru credinta in Dumnezeu si a fost torturat de tatari, la Cetatea Alba. Osemintele sale au fost aduse apoi la Suceava, de domnitorul Alexandru cel Bun, in 1402.
"Am fost foarte rau si ma simt extraordinar de bine. Tare mi-a ajutat Sfantul Ioan", marturiseste o alta credincioasa.
"E foarte bine cine poate sa vina aici. E un loc foarte placut si Dumnezeu ajuta la toti care vin aici. Vin de atatia ani de zile", spune o alta.
Marti, de Sanziene, se cinsteste nasterea Sfantului ioan Botezatorul si in noaptea magica dinaintea praznicului se spune ca se deschid cerurile. Credinciosii vor astepta zorii in rugaciune si cantari, odihnindu-se sub cerul liber. Apoi se vor inchina la moastele Sfantului Ioan cel Nou, purtand cu ei buchete de flori de sanziene, sfintite la manastire.