Timisoara, fara o evidenta a cladirilor cu risc seismic ridicat. Primaria paseaza responsabilitatea

07-10-2013 13:55


piata traian, timisoara

Timisoara e plina de cladiri istorice, ridicate inainte de anii ’70, care risca sa se prabuseasca in caz de cutremur, insa autoritatile nu au o situatie exacta a imobilelor care prezinta acest risc.

Mai mult, autoritatile locale spun ca aceasta responsabilitate le revine asociatiilor de proprietari.

Romania a fost zguduita in ultimele zile de zeci de cutremure. Acest lucru pare sa nu sperie autoritatile locale din Timisoara, care paseaza sarcini atunci cand vine vorba despre verificarea structurii de rezistenta a imobilelor vechi din Timisoara.

La Primaria Timisoara nu exista o evident clara a imobilelor care se pot prabusi, in cazul unui seism de o magnitudine mare. Activitatea primariei in acest sens s-a incheiat, se pare, in 2007, atunci cand a fost realizata o lista cu cladirile construite in oras inainte de anii 1977. Lista a fost transmisa asociatiilor de proprietari, insarcinati sa realizeze expertize pentru imobile, pe cheltuiala proprie.

Sorin Ciurariu, seful Directiei de Urbanism: “Bulina rosie este un insemn distinctiv in urma unei expertize ce nu sta in sarcina primariei. Deci, asta este o chestiune pe care am discutat-o in 2007 prima oara, am inaintat listele si catre Consiliul Judetean si catre Inspectia de Stat, iar expertiza se face de catre experti la nivel de asociatie de proprietari”.

Reporter: Deci nu aveti o evidenta a cladirilor care stau sa se prabuseasca?

Sorin Ciurariu
: Cine ar putea sa aiba asta? Doar cei care fac expertiza. Daca nu e niciun specialist care sa faca niste masuratori, sa faca niste testari, si la un moment dat sa zica asta prezinta pericol, restul sunt speculatii. Cand o sa fie expertizele acestea si vor fi analizate, atunci o sa stim cate sunt”.

Deci responsabilitatea a cazut pe umerii asociatiilor de proprietari, insa, se pare ca foarte putine dintre acestia si-au indeplinit sarcinile.

Potrivit lui Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari Timisoara, putinele asociatii care au solicitat o verificare, in urma careia s-a dispus consolidarea cladirii, s-au rezumat doar la expertiza propriu-zisa.

Petru Olariu: “Proprietarii au primit din partea primariei o adresa prin care li s-a cerut sa faca o expertiza tehnica sa vada ce masuri de consolidare trebuie sa faca. Mai departe nu prea s-a mai intamplat nimic. Foarte putini au facut expertiza si chiar daca au facut expertiza, nu stiu daca cineva a inceput sa faca vreo consolidare”.

In aceasta situatie in care sarcinile sunt pasate de la o autoritate la alta, in eventualitatea producerii unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter, la Timisoara, aproximativ 600 de cladiri construite inainte de 1977 ar putea reprezenta un adevarat pericol pentru timisoreni.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO