Sarbii din vestul tarii sarbatoresc Craciunul pe rit vechi. Ce simbolizeaza arderea stejarului
Craciun Fericit isi ureaza astazi 22 de mii de sarbi din vestul tarii, care s-au pregatit asa cum cere datina pentru sarbatorile de iarna, pe stil vechi.
La Arad si Timisoara, gospodinele au scos din cuptoare bucatele traditionale sarbesti, iar spre seara, in timp ce copiii il asteptau cu nerabdare pe Mos Craciun pentru a doua oara, oamenii au dat foc unui trunchi stejar ca sa aiba parte de noroc si bogatie.
Colindele au rasunat din nou aseara, in Arad, si copiii au primit iar cadouri de la Mos Craciun sau... Deda Bojici.
In tot acest timp, credinciosii au venit la slujba din Ajun si, conform traditiei vechi, au fost sfintite darurile si stejarul - simbolul Craciunului, care apoi a fost ars.
"Trecerea anului vechi si venirea anului nou, si au sa se duca si tot ce e proaspat sa vina incoace", a spus un cetatean sarb.
"Arderea stejarului reprezinta credinta vesnica pe care o avem in inima si in sufletele noastre, focul care e aprins e caldura credintei noastre care merge la cer", a explicat protopop Ognean Plavsici.
In fiecare gospodarie au fost pregatite aseara bucate alese, printre care si traditionala cesnita - o prajitura din foi de aluat cu multa nuca, in care este ascunsa o moneda. Se spune ca norocosul care va gasi banul va fi fericit tot anul.
Si la Timisoara, sarbii au dat foc unui trunchi de stejar, in curtea bisericii.
"Traditia este sa se arda badniac, este copacul de Ajun care in seara de ajun se arde, simbolizeaza noroc. Cu cat mai multe aschii, cu atat mai mult noroc si bogatie", a spus o femeie.
Cei mici au pregatit o sceneta, in timp ce asteptau ca Mosul sa ii viziteze pentru a doua oara in mai putin de o luna.
Peste o saptamana, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie, crestinii de rit vechi vor fi iar in sarbatoare - vor intampina Noul An.