Prajitura cu banut norocos. Specialitatea care nu lipseste de pe masa festiva de Craciun a sarbilor
Dupa calendarul vechi, sarbii din Romania sarbatoresc astazi Craciunul. Familiile de sarbi care locuiesc in Peciu Nou, o localitate din Timis, s-au pregatit de sarbatoare asa cum se cuvine si dupa cum spun vechile traditii.
Din meniul de Craciun nu lipsesc supa si friptura de curcan, iar sub masa festiva, oamenii au imprastiat paie care sa le aduca aminte de ieslea in care s-a nascut Iisus.
Gospodinele s-au trezit dis-de-dimineata si au pus oalele pe foc pentru ca bucatele sa iasa ca la carte. Niciodata, de pe masa festiva nu lipseste desertul, care, are si el o poveste. “Am facut baclava asa cum spune traditia, in care am pus un banut. Cel care il gaseste va avea noroc tot anul”, a marturisit Stalinca Stoianov.
Si daca gospodinele s-au intrecut in preparate, nici barbatii nu s-au lasat mai prejos. Domnul Spasoico, de exemplu, a scos pe masa o tuica veche de 5 ani, preparata chiar de el. Si nu oricum. Sticla in care este tinuta licoarea este demna de muzeu.
Timp de trei zile, sarbii vor petrece alaturi de familie si prieteni Craciunul, dupa care vor incepe pregatirile pentru Revelion. Acesta va fi sarbatorit in 14 ianuarie.