Ortodocsii sarbatoresc astazi Rusaliile, cea mai veche sarbatoare crestina
Rusaliile reprezinta o sarbatoare crestina importanta, praznuita intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti. De Rusalii este comemorata Pogorarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.
In mitologia romaneasca, Rusaliile sau Ielele sunt considerate fiinte fantastice, considerandu-se a fi fiicele lui Rusalim Imparat.
Rusaliile sunt inzestrate cu puteri magice, indeosebi de seductie, pot fi malefice, umbla prin vazduh si pot provoca multe suferinte oamenilor. Se spune ca ielele ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele.
In Banat, pentru a goni Rusaliile, se organizeaza un ritual la care participa fecioare cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani. Dupa ce depun un juramant, acestea merg pe camp in vinerea dinaintea Rusaliilor si culeg flori din care impletesc cununi.
In vremuri vechi, barbatii care umblau singuri noaptea riscau sa fie prinsi de magia noptii de Rusalii de catre iele. Acestia purtau la brau usturoi, frunze de tei, pelin sau nuc, fire de busuioc pentru indepartarea puterii misterioase a ielelor.
De Rusalii, este obisnuit si faimosul joc al calusarilor (dansat de cete de flacai), constand in saritul peste foc pentru a scapa de iele, considerate a fi zane rele.
In Romania, prin decizia Parlamentului, sunt doua zile libere de Rusalii: duminica Rusaliilor si luni, a doua zi de Rusalii.
Sursa: Pro TV
Etichete: traditie, sarbatoare, rusalii, banat, semnificatie,
Dată publicare:
04-06-2012 11:06