Nemultumiti de exproprierile de pe autostrada Lugoj-Deva, isi cauta dreptatea in instanta
Primăria Traian Vuia a dat în judecată CNADNR, din cauza valorii despăgubirilor pentru exproprierile de pe tronsonul de autostradă Lugoj-Deva.
Primăria localităţii Traian Vuia, din judeţul Timiş, a atacat în instanţă decizia referitoare la valoarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate pe tronsonul de autostradă Lugoj-Deva, din Coridorul IV pan-european.
50 de dosare au ajuns la Tribunalul Timiş, după ce Judecătoria Făget şi-a declinat competenţa în aceste cazuri. Potrivit datelor din dosare, nemulţumirile Primăriei Traian Vuia sunt legate de sumele fixate pentru despăgubiri. “Pe raza localităţii, valoarea de vânzare a terenurilor este mult mai mare decât cea stabilită de expropriator”, se arată în dosar. Reprezentanţii primăriei au declarat că s-a făcut o evaluare şi “toată lumea a considerat că acele valori sunt corecte”, după care s-a făcut o altă evaluare, “acordând despăgubiri infime”.
De cealaltă parte, reprezentanţii CNADNR au arătat că “despăgubirea contestată s-a stabilit printr-un raport de evaluare de către experţi evaluatori atestaţi ANEVAR. Raportul a fost întocmit în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare”. “Contestatarul susţine că preţul real cu care se vând imobile de acelaşi fel plus despăgubiri ar fi de 5 euro/mp. Avem îndoieli serioase”, au mai arătat reprezentanţii CNADNR.
50 de dosare ale primăriei
Potrivit secretarului Primăriei Traian Vuia, Nicolaie Tomescu, pe lângă dosarele depuse de primarie, si alţi locuitori ai comunei au acţionat în instanţă raportul de expertiză prin care sunt fixate preţurile pentru terenurile expropriate. ”Primăria a deschis aproximativ 50 de dosare, iar alte 20 de persoane au deschis acţiuni în instanţă”, a declarat Tomescu.
Acesta a spus că în decembrie 2010, raportul de expertiză a fixat un preţ de 1.20 euro/mp, iar la inceputul lui 2011, un alt raport a stabilit valori de 0,4-0,5 lei/mp. „În câteva luni, preţurile au scăzut de 10 ori”, a adăugat Tomescu. Primarul comunei Traian Vuia, Iosif Barboni, a declarat că în satele vecine, preţul primit pentru terenurile expropriate a fost mult mai mare. “În comuna noastră, este vorba de 13 hectare, rezerve de teren arabil, păşuni”, a spus Barboni, care a adăugat că ar fi folosit banii obţinuţi după exproprieri pentru modernizarea drumurilor din comună.
Ioan Remus Ursulescu, evaluator care a luat parte la efectuarea primului raport de evaluare a terenurilor supuse exproprierii, in iunie 2010, a declarat că exproprierile vizează numai teren extravilan, iar în zonă, valoarea de piaţă era de 1.200-2.000 de euro pentru un hectar.
Discrepanţe între evaluări
“În calculele iniţiale, valorile medii erau de aproximativ 1 euro, valoare de piaţă plus daune, pentru un metru pătrat de teren. Al doilea raport, care a stârnit nemulţumiri, a stabilit valori mult mai mici pentru daune”, a declarat Ursulescu. Acesta a spus ca a doua evaluare a fost făcută de un alt evaluator, şi că între valorile date de cele două rapoarte au existat discrepanţe mari, dar că un preţ de 5 euro/mp este nerealist pentru terenurile din Traian Vuia supuse exproprierii.
Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara au declarat că valoarea de despăgubire de 1,2 euro/mp a fost stabilită în baza legii 198/2004. După abrogarea acestei legi s-a realizat o revizuire a rapoartelor de evaluare, pe toate unităţile administrativ – teritoriale, în baza noilor prevederi legale (respectiv Legea 255/2010). Potrivit şefului Serviciului Exproprieri, Paul Muntean, noua valoare, care a stat la baza emiterii Hotărârilor de stabilire a despăgubirilor, se regăseşte în anexa la HG 492/2011, prin care au fost expropriate imobilele afectate de Autostrada Lugoj – Deva, pe unităţile administrative Lugoj, Belinţ, Balint, Bethausen, Traian Vuia, Mănăştiur, Dumbrava. “Din analiza informaţiilor conţinute de anexa mai sus menţionată se observă că, în funcţie de categoria de folosinţă a terenului, despăgubirile acordate sunt sensibil egale, între 0,3 – 0,47 lei/mp, pentru localităţile Traian Vuia, respectiv Dumbrava, Bethausen sau Mănăştiur”, a declarat Paul Muntean.
Acesta a mai explicat că pentru toate imobilele expropriate după data de 01.01.2011 s-au aplicat aceleaşi norme legale, care au avut ca rezultat valori de despăgubire similare.
Sursa: Pro TV
Etichete: timis, instanta, despagubiri, exproprieri, autostrada lugoj deva,
Dată publicare:
07-02-2012 10:40