Muzicantii si DJ-ii nu platesc taxa pentru drepturile de autor.Rau-platnicii se pot alege cu amenzi
Legea ii obliga pe oamenii de afaceri care detin hoteluri, restaurante,centre comerciale,baruri si alte spatii publice sa plateasca taxe ce ajung pana la 1.800 de lei/luna pentru muzica ambientala din incinta.Cu toate acestea,putini sunt cei care platesc.
Restaurantele, barurile si fast-food-urile de peste 500 de mp din orase trebuie sa plateasca o suma de 350 de lei pe luna (la care se adauga 50 de lei pentru fiecare 100 mp in plus) pentru muzica ambientala difuzata.
Si cei care detin sali de nunti, petreceri sau baluri in oras trebuie sa plateasca o taxa de 300 de lei pe eveniment pentru muzica din incinta. Mult mai avantajos este pentru operatorii care detin aceste sali in comune si sate. Ei au de platit doar 100 de lei pentru un eveniment. Persoanele care isi organizeaza nuntile in alte spatii special dedicate in acest scop trebuie sa plateasca o taxa de 60 de lei.
Inspectorii Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in colaborare cu Serviciile de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratelor de Politie Judetene, fac periodic actiuni de verificare a respectarii prevederilor Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe.
In judetul Timis, cei mai multi dintre proprietarii spatiilor publice se conformeaza si isi platesc aceasta taxa pe muzica ambientala, insa problemele apar la… nunti. “Situatiile cele mai complicate sunt la nunti, botezuri, unde canta fie solisti vocali fie muzica este intretinuta de un DJ. Acolo e nepotrivit sa mergem sa stricam evenimentul pentru ca oamenii nu isi respecta datoriile si nu platesc acea taxa, dar daca suntem constransi o facem”, a spus Liviu Ramneantu, inspector-sef al UCMR – Asociatia pentru Drepturile de Autor Timis.
Controale se fac si in cluburile de noapte din Timisoara, sau in discotecile de la sate. “In cateva comune din judet s-au inchis unele discoteci si din aceasta cauza, pentru ca pe langa faptul ca aveau si alte probleme unii patroni nu isi platisera taxele pentru muzica difuzata si de un an de zile”, a spus Ramneantu.
Cele mai mari sume pentru muzica ambientala le suporta mall-urile si cazinourile. In aceste cazuri, taxele pot depasi 1.800 de lei pe luna, urmate de targuri si expozitii in spatii acoperite, unde sumele pot fi de peste 1.500 de lei. Muzeele, cabinetele medicale platesc o suma mai mica, de 50 de lei pe luna, iar pentru muzica ambientala din mijloacele de transport este perceputa o taxa de 25 de lei pe luna.
Nerespectarea platilor poate constitui infractiune penala, pe langa amenzile de rigoare.
Plata taxei se face lunar, termenul de plata fiind data de 15 a lunii pentru care se face plata. Orice intarziere se taxeaza cu 0,5% pe zi.