Lumanari aprinse in memoria celor care au murit pentru libertate in Revolutia din decembrie ‘89

16-12-2012 21:39


Zeci de timisoreni s-au adunat duminica seara in Piata Victoriei pentru a tine un moment de reculegere in amintirea eroilor care si-au pierdut viata in Revolutia din decembrie 1989.

In fata Operei, timisorenii au format o cruce uriasa din candele si au tinut un moment de reculegere.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia de Revolutionari ALTAR. In Revolutia din decembrie 1989, in Timisoara, si-au pierdut viata aproape o suta de oameni, iar alti peste 350 au fost raniti.

16 decembrie 1989
Noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, cand la Timisoara oamenii s-au opus evacuarii pastorului reformat Lászlo Tökés, a fost momentul in care romanii s-au decis sa iasa in strada într-o revolta spontana impotriva unui mod de viata pe care il indurau tot mai greu.

La 16 decembrie 1989, sute de timisoreni s-au adunat in Piata Maria, unde au inceput sa scandeze lozinci impotriva regimului dictatorial. S-au format coloane de demonstranti, care au manifestat in zona centrala a orasului si in complexul studentesc, toata noaptea de 16 decembrie 1989. In urma intervenţiei fortelor de ordine, s-au inregistrat primele victime si au fost retinute zeci de persoane.

Impotriva manifestantilor se foloseau gaze lacrimoge si bastoane de cauciuc. Incepeau si arestarile. Tarziu, in noapte, combatantii parasesc pozitiile. Orasul arata ca dupa razboi: vitrine sparte, magazine devastate. Timisorenii primesc un mesaj de “impacare” din partea conducatorilor locali ai Partidului Comunist Roman: din robinete curgea apa calda, iar caloriferele erau fierbinti.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO