In urma cu 23 de ani, pe 16 decembrie 1989, la Timisoara incepea Revolutia

15-12-2012 22:12


Revolutie

 Pastorul reformat Laszlo Tokes urma sa fie evacuat din ordinul autoritatilor intr-un sat izolat.

 Timisorenii insa, l-au aparat. La inceput au fost doar 100 de oameni. Radiourile occidentale transmiteau situatia dupa informatiile pe care le primeau. In curand, peste 1000 de oameni se aflau deja in fata casei parohiale. Piata Sfanta Maria a fost complet blocata. Un tanar din multime a oprit atunci doua tramvaie si a strigat pentru prima data "Libertate", un cuvant care s-a aflat mai apoi pe buzele tuturor. Au urmat represalii, au murit oameni in fata Consiliului Judetean si in fata Operei si s-au facut arestari masive.

Se canta “Desteapta-te Romane!” si se juca Hora Unirii. Mai multi au incercat sa dea foc cladirii in care se afla Partidul Comunist Roman, insa atunci Securitatea si-a intrat in rol: s-au aruncat gaze lacrimogene si jeturi de apa, iar militia a recurs la forta si a inceput sa aresteze oamenii.

Oamenii care au ramas in strada s-au mutat in jurul Catedralei Mitropolitane si au plecat in mars de protest prin oras, confruntandu-se din nou cu fortele de securitate.

Fortele de ordine au sters urmele atacului asupra Partidului Comunist Roman si apoi au atacat manifestantii in mai multe locuri din oras. Protestatarilor li s-au alaturat atunci studentii si sindicatele. Deja protestul devenise unul social. Oamenii au inceput sa sparga vitrinele magazinelor si au dat foc cartilor lui Ceausescu.

Adevarate lupte de strada au inceput dupa miezul noptii. Laszlo Tokes a fost arestat si batut, iar cetatenii si-au parasit pozitiile pana dimineata, cu promisiunea, insa, ca vor continua protestul a doua zi.

In acea noapte, timisorenii aveau apa calda si calorifere fierbinti. Un mod josnic de impacare din partea autoritatilor.

Acela avea sa fie inceputul unei revolutii pentru caderea regimului comunist, cu sangele celor sacrificati acum 23 de ani.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO