21 decembrie 1989 - ziua in care bucurestenii au inceput lupta impotriva comunismului
Idealul de libertate al revolutionarilor de la Timisoara insufletea, in urma cu exect 22 de ani, mii de bucuresteni.
Pe 21 decembrie 1989, romanii care isi doreau cu ardoare o viata noua au iesit in Piata Universitatii si au strigat, in numele tuturor, libertate.
O libertate platita insa cu sange si destine frante, in floarea varstei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa 22 de ani, urmasii martirilor isi plang cu amaraciune parintii. Si, parca mai apasat ca oricand, cred ca "prea putin din visul eroilor, traim noi, astazi!"
49 de morti. 700 de raniti si 800 de oameni aruncati in arestul de la Jilava. Este pretul imens al libertatii, platit inca din prima zi in care revolutia romana se muta de la Timisoara in Capitala.
Prea multi copii au crescut fara a avea cui sa-i spuna "TATA" si mai ales fara sa afle cine au fost cei care le-au omorat parintii.
Catalin avea, in 1989, 16 ani. In 21 decembrie, noaptea, a mers in Piata Universitatii. El a scapat, tatal sau nu. A murit, doborat de 13 gloante. Bietul om plecase sa isi caute fiul, dar nu s-au mai revazut niciodata.
Marius s-a nascut in 1990, intr-o lume noua, in care-si poate realiza orice vis ... A crescut insa cu sufletul impovarat de durere. Doar mama i-a fost alaturi.
Scarbit ca nu a aflat cine a fost calaul tatalui sau, Marius a plecat din Romania.
In 21 decembrie 1989, in incercarea de a-i convinge pe bucuresteni ca evenimentele sangeroase de la Timisoara erau opera unor "huligani", Nicolae Ceausescu a convocat o mare adunare populara in fata Comitetului Central.
A fost scanteia care a aprins revolutia de la Bucuresti. Multimea dezlantuita si-a strigat nemultumirea, apoi s-a adunat in Piata Universitatii. Fortele de represiune s-au grupat si ele tot acolo.
Piata Universitatii a devenit asadar scena principala a luptei impotriva lui Ceausescu. Primii tineri au murit la Sala Dalles, calcati de TAB-uri, in jurul orei 5 dupa-amiaza.
Dupa lasarea noptii, a inceput macelul, coordonat de generalul Vasile Milea, la ordinul presedintelui.