In primele randuri ale cercetarii spatiale. In Banat se fac parti dintr-o retea de radio-telescoape
Ai nostri asambleaza, cu migala, scheletul uriaselor antene, care vor fi asezate in desertul Atacama, din Chile. De acolo vor scruta universul, incercand sa-i smulga secretele.
In urma cu 10 ani, America, Europa si Asia puneau la bataie 1,3 miliarde de dolari pentru ALMA. Prin acest proiect cercetatorii isi propun sa studieze nasterea stelelor si a planetelor. Dupa ce au decis ca atenele vor fi amplasate in desertul Atacama, la peste 5000 de metri altitudine, au stabilit ca romanii si japonezii le vor construi.
„In decembrie 2006 firma a fost selectionata pentru acest proiect, ALMA. S-a inceput in urma unei formari profesionale”, a declarat Diana Barbu, director al firmei constructoare.
Intr-o intreprindere franceza de la marginea Timisoarei, 25 de angajati realizeaza scheletul imenselor antene, care masoara nu mai putin de 12 metri in diametru. Procesul de productie este extem de complicat.
Dupa ce stau cateva la o temperatura de aproape 150 de grade, piesele sunt gata de premontat.
Fiecare antena fabricata in Romania pleaca, in 16 bucati, spre Franta, pentru a fi asamblata. Este, apoi, trimisa intr-un voiaj de 14.000 de kilometri, pana in Chile.
Reteaua de radio-telescoape, ce va deveni operationala la sfarsitul anului, va detecta radiatiile produse de corpurile ceresti aflate la sute de mii de ani lumina. Oamenii de stiinta vor afla astfel informatii pretioase despre structura si viteza de deplasare a corpurilor, pe baza carora vor reusi sa inteleaga mai bine tainele Universului.