Cercetare de varf pe locul fostei cazarme "Oituz". Planurile institutului de 9,5 milioane de euro
Cinci departamente alcatuite din 66 de laboratoare si 11 birouri vor constitui, din 2013, cadrul in care isi va da intalnire crema cercetarii din Vestul tarii. Santierul institutului, inaugurat astazi, se ridica pe un teren ce a apartinut armatei.
Din 2006, Universitatea de Vest (UVT) a preluat terenul, iar in prezent lucreaza la transformarea lui intr-un campus modern. O parte importanta a acestui campus o reprezinta Institutul de Cercetari Avansate de Mediu (ICAM), un proiect european de aproape 9,5 milioane de euro. Fizica, biologia, chimia, matematica si informatica vor fi studiate in cadrul institutului in asa fel incat rezultatele obtinute sa poata fi folosite si in mediul privat, de companiile din zona de Vest, dar si de peste hotare.
2 milioane de euro, contributia UVT
“Vorbim despre dotare unica la nivel national, prin care se vor atrage resurse in cercetarea aplicativa de mediu”, a declarat Ioan Talpos, rectorul UVT. Institutul va fi finalizat in vara anului 2013, iar reprezentantii universitatii si-au propus ca pana in 2028 sa se implice in 113 proiecte, astfel incat valoarea investitiei sa se recupereze prin cercetare. De asemenea, institutul isi va produce singur o parte din energie, fiind dotat cu panouri fotovoltaice.
In campusul Oituz se ridica si o noua cladire ce va gazdui Facultatea de Muzica, aflata in prezent intr-o cladire a Primariei Timisoara din Piata Libertatii. “Ne dorim ca in acest campus sa amenajam, intre ICAM, cladirea Facultatii de Muzica si o extindere a Facultatii de Arte, o Piata a Universitatii, asa cum exista in alte centre universitare”, a declarat Talpos.