Dascali “judecati” de o comisie de etica. Un timisean, in fruntea Consiliului National de Etica
Incepand de anul viitor, dascalii care comit abuzuri emotionale asupra elevilor, dar si directorii care hartuiesc profesorii, vor fi trasi la raspundere de o comisie de etica. Fiecare profesor va avea, pe fisa postului, si prevederile codului de etica.
Codul de etica spune clar ce relatie trebuie sa aiba profesorii cu elevii, parintii acestora si cu ceilalti profesori, ce se cuvine si ce nu se cuvine sa faca acestia la ore. Fiecare profesor va avea in fisa postului prevederile legale ale codului de etica. Cine nu va respecta codul va fi chemat in fata unei comisii de etica, formata din profesori, parinti, reprezentanti ai ONG-urilor si un jurist. Aceasta comisie urmareste sa rezolve cazuri care nu sunt de natura penala si care nu se substituie instantelor judecatoresti.
Acest Consiliu National de Etica va avea structuri in fiecare judet, va intocmi periodic rapoarte si va face publice cazurile care au fost semnalate. “In lipsa unor reclamatii, Consiliul Judetean de Etica are responsabilitatea de a verifica si monitoriza problemele care exista si de a se autosesiza. Poate propune Inspectoratului Scolar Judetean demiterea din functie a unui profesor, daca este cazul”, a spus Cosmin Gheorghe, presedintele Consiliului National de Etica si membru al Comitetului Judetean de Etica Timis.
Cosmin Gheorghe este din Lugoj si a absolvit Facultatea de Litere, Filozofie si Istorie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Acum este directorul Colegiului Tehnic “Valeriu Braniste” din Lugoj si a fost ales primul presedinte al Consiliului National de Etica, in luna februarie.
Acest cod de etica a fost inspirat din modele europene, cum sunt cele din Olanda, Finlanda sau Marea Britanie.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, cod, dascali, probleme, etica,
Dată publicare:
06-03-2012 14:12