Ceremonie de Ziua Marinei la Timisoara. Zeci de curiosi au venit sa ii vada pe militari si marinari
Ziua Marinei a fost sarbatorita in aceasta dimineata pentru a patra oara la Timisoara. Zeci de curiosi au venit sa ii vada pe militari si marinari, iar la finalul evenimentului a fost dezvelita o placuta comemorativa pe Podul Tineretii.
Ceremonia a fost deschisa de o parada militara a Brigazii 18 Infanterie Banat si a Garzii de Onoare. Imediat dupa, a fost intonat imnul de stat, iar oficalitatile locale au luat cuvantul.
Viceprimarul Dan Diaconu a dat asigurari ca anul viitor, de Ziua Marinei, canalul Bega va fi in santier pentru ca pana atunci va incepe reabilitarea acestuia.
De asemenea, astazi a fost dezvelita o placuta comemorativa pe Podul Tineretii, cu ocazia implinirii a 100 de ani de existenta.
Podul Tineretii trebuia sa fie un “pod Carol in miniatura”, dupa modelul celui de la Viena. Locuitorii orasului au dorit sa amplaseze la fiecare capat al podului cate doua statui, reprezentand patru mari episcopi ai Timisoarei. Primul Razboi Mondial a distrus aceasta speranta a timisorenilor, iar statuile nu au mai fost amplasate nici pana in momentul de fata.
Un moment foarte placut pentru cei veniti sa priveasca festivitatile, a fost lasarea la apa a unei ancore din flori, in memoria eroilor militari.
Ceremoniile de astazi, desi si-au pierdut cu mult din fastul de odinioara, aduc aminte de vremurile in care, pe canalul Bega, cu 280 de ani in urma, era lansat la apa primul vapor.
La initiativa contelui Mercy, canalul Bega devine navigabil pe o lungime de 114 kilometri, iar in 1752 se mentioneaza existenta Portului Timisoara, in cartierul Iosefin. Cantitatea de marfuri transportata pe Bega era la vremea respectiva, de 20.000 tone.
Mult mai tarziu, in 1869, se infiinteaza si primele curse de pasageri pe Bega. Timisoara devine astfel primul oras de pe teritoriul actual al Romaniei care utilizeaza acest mijloc de transport in comun.
De-abia la sfarsitul anului 2008, au inceput lucrarile de dragare si ecologizare a Canalului Bega, iar in momentul de fata o parte din canal este din nou navigabil.
Ziua Marinei, sarbatorita si la Timisoara. Cele mai importante momente ale evenimentului