Ziua Marinei Romane: 40 nave si 3000 de marinari in cel mai mare show naval din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Corespondentul PRO TV, Catalin Radu Tanase, a transmis LIVE din Constanta, pentru PROTV NEWS, de la cel mai mare show naval din Romania, de Ziua Marinei.

Turistii vor admira zeci de nave militare, moderne sau de epoca. Iar ambarcatiunile civile, de la iahturi de lux, la salupe, si veliere vor naviga alaturi de colosii armatei.

Multi si-au facut deja o idee despre program la repetitiile din zilele trecute, cand faleza Cazinoului a fost plina de curiosi.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO

Astfel de scene se vad la mare o singura data pe an, si unii turisti isi programeaza vacanta special in aceasta perioada. Iar repetitiile pentru parada de Ziua Marinei sunt un spectacol in sine, ce a umplut zilele trecute de oameni faleza de la cazinou.

Citește și
ziua marinei
Primele imagini ale pregatirii pentru cel mai mare show naval din Romania, de Ziua Marinei Militare
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Vedetele care vor defila in fata a mii de turisti au fost pozitionate deja in larg. Vorbim despre Bricul Mircea, despre fregate, corvette militare si dragoare maritime care vor face maine spectacol pe mare.

Fascinati au fost si acesti turisti englezi, ajunsi pentru prima oara la Constanta.

Torpilele, rachetele si minele marine, - echipamente militare care se afla de obicei la bordul navelor de razboi, au atras turistii ca un magnet.

Manifestarile de Ziua Marinei vor incepe in jurul orei 10.00, cand oficialitatile vor fi intampinate de garda de onoare si muzica militara.

De asemenea, vor avea loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei si ridicarea pavilionului si marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, dupa care vor fi citite mesaje din partea presedintelui Romaniei si a altor oficialitati civile si militare. Ulterior, este programata o slujba religioasa urmata de depunerea ancorelor de flori in mare.

Pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei sunt asteptati cateva mii de turisti si de constanteni care vor putea urmari sosirea alaiului Zeului Neptun si exercitii demonstrative prezentate de militari si nave ale Fortelor Navale, printre care Bricul Mircea, distrugatorul Marasesti si fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, manifestarile urmand sa se incheie la ora 12.00, cu defilarea garzii de onoare.

La ora 13.00, Zeul Neptun, impreuna cu alaiul sau, va merge in Portul turistic Tomis, unde pana la ora 15.00 va patrona jocurile marinaresti, iar apoi se va retrage. Ziua se va incheia cu retragerea cu torte a marinarilor militari, pe traseul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta, incepand cu ora 22.00.

La manifestarile care vor avea loc faleza din apropierea Cazinoului din Constanta sunt asteptati premierul Victor Ponta si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

Si in Portul turistic Mangalia, cu incepere de la ora 10.00 va avea loc un ceremonial militar si religios, urmat de exercitii ale scafandrilor Grupului Naval de Forte pentru Operatii Speciale, exercitii militare, o miniregata si jocuri marinaresti, iar apoi, pana la ora 13.00, se vor desfasura un spectacol organizat de Primaria Mangalia si Cercul Militar Mangalia, dar si jocuri marinaresti. Seara se va incheia cu un concert prezentat de Muzica Militara, urmat de retragerea cu torte a marinarilor si aprinderea pavoazului electric al navelor.

Manifestari similare, respectiv ceremonii militare, parade navale, exercitii demonstrative, jocuri marinaresti si spectacole de muzica si dansuri populare, vor avea loc si in Braila, Galati si Tulcea, dar si in Bucuresti, la debarcaderul din Parcul Herastrau.

Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare, una dintre marile sarbatori ale bisericii crestine, praznuita in 15 august, marcheaza trecerea de la vara la toamna si este, totodata, Ziua Marinei, Sfanta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate, de Sfanta Maria, manifestari religioase, artistice si culturale.

Pentru prima oara in acest an, la festivitatile de pe mare au fost invitati si proprietarii de ambarcatiuni civile.

Peste 10.000 de oameni sunt asteptati astazi pe faleza din fata Comandamentului Marinei, incepand cu ora zece.

La eveniment participa 3.000 de marinari, 40 de nave si 2 elicoptere militare.

Traian Basescu transmite un mesaj cu prilejul sarbatorii "Adormirea Maicii Domnului" si Zilei Marinei

traian basescu vas
Presedintele Traian Basescu a transmis, joi, un mesaj cu prilejul sarbatorii "Adormirea Maicii Domnului" si Zilei Marinei Romane, adresand urarea ca aceasta zi de sarbatoare "sa aduca seninatate si speranta".

"Doresc sa adresez tuturor romanilor, in aceasta zi in care praznuim «Adormirea Maicii Domnului» si in care, deopotriva, serbam Ziua Marinei Romane, gandurile mele cele mai calde si sincere urari de sanatate si bucurie alaturi de cei dragi", se arata in mesajul sefului statului, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"Sarbatorim Ziua Marinei Romane, o zi cu semnificatii aparte pentru toti marinarii care servesc tara pe navele aflate sub pavilion romanesc si pentru cei care muncesc in porturile noastre, prilej cu care le multumesc tuturor pentru daruirea si profesionalismul de care dau dovada zi de zi", continua mesajul presedintelui.

De asemenea, el mentioneaza ca doreste sa adreseze multumirile sale tuturor militarilor care isi desfasoara activitatea in slujba Fortelor Navale Romane "pentru devotamentul si pentru curajul de care dau dovada in misiunile care le sunt incredintate".

"Fie ca aceasta zi de sarbatoare sa ne aduca seninatate si speranta! La multi ani, marinari!", se mai arata in mesajul presedintelui Basescu.

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Ziua Marinei, sarbatorita si la Timisoara. Cele mai importante momente ale evenimentului
Ziua Marinei, sarbatorita si la Timisoara. Cele mai importante momente ale evenimentului

 Joi, 15 august, Ziua Marinei Romane este sarbatorita pentru al patrulea an si la Timisoara. Cu aceasta ocazie, va fi dezvelita si o placuta comemorativa, dedicata aniversarii a 100 de ani de la construirea Podului Tineretii.

Primele imagini ale pregatirii pentru cel mai mare show naval din Romania, de Ziua Marinei Militare
Primele imagini ale pregatirii pentru cel mai mare show naval din Romania, de Ziua Marinei Militare

Joi, 15 august, ProTV News va transmite in direct cel mai tare show naval din Romania, de Ziua Marinei Militare.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.