Cel mai vechi monument din Timisoara, mutat in Piata Romanilor. Istoria statuii Sfantului Nepomuk

14-05-2013 09:56


statuia sfantului nepomuk

Cea mai veche statuie din Timisoara va fi mutata si restaurata. Aceasta a fost pana acum “uitata” de catre autoritatile locale in Gradina Bisericii Romano-Catolice.

Statuia Sfantului Ioan Nepomuk va fi mutata in Piata Romanilor, chiar in fata Bisericii Milenium. Directia de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara a realizat deja o schita a acestei locatii, iar in viitorul apropiat aceasta statuie va fi mutata.

Dupa ce monumentul va ajunge in noua locatie, va fi restaurat de catre o echipa de arhitecti. Potrivit primarului Nicolae Robu, acest proces se ridica la cateva mii de euro.

Statuia Sfantului Ioan Nepomuk a fost realizata in 1725 si in prezent a ajuns intr-o stare avansata de degradare. Monumentul il infatiseaza pe Sfantul Nepomuk cu o cruce in brate, iar numele sculptorului nu este cunoscut nici astazi. De-a lungul timpului, statuia a fost mutata dintr-un colt al orasului, in altul. Prima data a fost amplasata in fata Cazinoului Militar, de unde, in 1752, a fost mutata in fata Liceului Carmen Sylva.

Cinci ani mai tarziu, statuia a fost amplasatala Podul Decebal, pentru ca in 1908 sa fie adusa in zona actualului Strand Termal. Monumentul a ajuns in curtea bisericii romano-catolice din 1932, unde a fost ingradita, pentru ca se afla in stare avansata de degradare

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO