"Gospodarul satului e cel care are e-mail". Primarii Romaniei descopera avantajele netului si platilor online

online la tara

"Asa cum am trecut de la scrisul pe tablite de lut la tipar, trebuie sa trecem si la informatizare". Este opinia unui primar de comuna din Romania despre trecerea la plata online a taxelor si impozitelor locale.

Momentan, edilii ca acesta sunt inca in minoritate, dar situatia se va schimba. Vrem, nu vrem, va trebui sa renuntam la cozile la casierie si sa trecem la varianta mult mai simpla, comoda – si ieftina -a platilor online cu cardul.

Sistemul ghiseul.ro, prin care romanii ar putea sa-si plateasca taxele locale pe net, exista de trei ani, dar pana acum primarii nu s-au inghesuit sa se inscrie in el. La sfarsitul lui 2013 erau doar 73 de municipalitati iar alte 30, in curs de inrolare in sistem. Iar in 2012 abia daca se gaseau in toata tara 20 de primari dispusi sa-i lase pe contribuabili sa nu stea la cozi ca sa-i plateasca taxele locale, ci sa poata rezolva aceasta problema de acasa, din fata calculatorului.

Vezi harta localitatilor in care taxele si impozitele se pot plati online

Citește și
harta, preturi
HARTA produselor ieftine. Romanii ajung sa comande online din strainatate pentru a economisi bani, chiar daca platesc taxe
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cele 6 comune mai moderne decat un sector al Capitalei
Ca sa aveti un ordin de marime, ganditi-va ca la ora actuala sunt 73 de primarii de comune, orase sau sectoare ale Capitalei inrolate in ghiseul.ro. La aproape 3.200 de primarii, cate sunt in toata tara, asta inseamna aproximativ 2%. Nici macar toate sectoarele din Bucuresti nu le permit contribuabililor sa-si plateasca taxele online, in schimb sase rimari de comune au avut aceasta initiativa. Asa ca www.StirileProTV.ro au vorbit cu cativa dintre ei.

La Luncavita, judetul Tulcea (foto jos), primarul Stefan Ilie se poate lauda ca e unul dintre pionierii tehnologiei in Romania. Luncavita a fost una dintre primele trei localitati din tara care au permis plata online a taxelor, inaintea chiar si a Capitalei. “Noi am reusit sa influentam si alte localitati din judet”, spune primarul, “inclusiv municipiul Tulcea”. Iar acum, in calitate de ofiter de presa al Asociatiei Comunelor din Romania, Stefan Ilie se chinuie sa convinga primarii din toata tara sa intre in ghiseul.ro, in loc sa scrie degeaba proiecte europene pentru sisteme de plata online care fac exact acelasi lucru.

Primarii IT ai Romaniei
Primarul comunei Frecatei a fost primii convinsi de Stefan Ilie sa imbratiseze tehnologia si sa nu mai puna oamenii sa piarda vremea la cozi la taxe cand pot sta linistiti in fata calculatorului. “Suntem cea mai mare comuna din tara ca suprafata si suntem intr-o zona mai izolata”, explica edilul. „Sunt persoane care ajung mai greu la ghiseu si multi fermieri prefera sa plateasca taxele de la domiciliu”.

In judetul Dambovita, Vulcana Bai e o alta comuna din Romania care a trecut la plata taxelor locale cu cardul. “Dorinta mea a fost aceea de a face o administratie corespunzatoare nivelului de dezvoltare a tehnologiei informatiei”, spune primarul Emil Draghici. “Asa cum oamenii ai trecut de la scrisul pe tablite de lut la tipar, trebuie sa trecem si la informatizare”.

Cum poti plati taxele si impozitele in doar 5 minute

Contribuabili online sau evazionisti offline
Pe langa confortul contribuabililor, plata online a taxelor si impozitelor ajuta si primariile. Multi dintre potentialii platitori de taxe stau in alta localitate sau chiar in alta tara si le e greu sau chiar imposibil sa vina sa stea la coada. Acesti contribuabili fie platesc online, fie nu platesc deloc.

La Bobicesti (jud. Olt), comuna inrolata in ghiseul.ro toti cei care si-au platit pe net taxele in 2013 au domiciliul in alte parte si doar detin terenuri in localitate. Daca nu exista sistemul online, probabil nu si-ar fi platit taxele locale deloc. La fel si la Lugasu de Jos (jud. Bihor), o localitate situata pe E60 intre Cluj si Oradea unde se iau multe amenzi de viteza. Soferii intra pe net si le platesc in 48 de ore, ca sa scape doar cu jumatate din valoarea amenzii. Fara sistemul de plata online, multi poate ca nu le-ar plati deloc.

E drept ca la Vulcana Bai (foto jos) anul trecut un singur cetatean si-a platit darile cu cardul pe net, dar la Luncavita, in schimb, primarul spune ca, de cand a intrat in ghiseul.ro acum 3 ani, gradul de colectare a crescut aproape la 100%. “Anul trecut am atins 96.7%, locul I in judetul Tulcea”, spune Stefan Ilie. Iar cu cat o primarie strange un procent mai mare din taxele datorate de cetateni, cu atat primeste mai multi bani si de la judet.

Numai cine nu vrea n-are calculator
In Luncavita peste 70% din gospodarii au acces la net, dupa spusele primarului, un procent comparabil cu cel al Capitalei. Pe de alta parte, tot edilul Stefan Ilie spune ca “in ziua de azi, cine nu are acces la calculator nu vrea sa-l aiba”. Asa ca in ultimii incearca si alti primari sa intre in ghiseul.ro, mai ales ca pentru autoritatile locale e foarte simplu sa le faca viata mai usoara contribuabililor. Nu e nevoie nici macar un drum la Bucuresti, trebuie doar sa aiba o hotarare de Consiliu Local care sa decida cine plateste comisioanele (pana acum in toate cazurile acestea sunt platite de primarii) si de un dosar cu acte pus la Posta. Raspunsul vine in 2-3 saptamani. Deci, daca in localitatea in care stati nu se pot plati taxele locale online, sa stiti deci ca pur si simplu celor de la Primarie le-a fost lene sa faca acest dosar.

Cat pierdem in fiecare an din cauza cozilor la casierie

Si ca sa le faca treaba si mai simpla colegilor sai, primarul din Luncavita, in calitatea sa de vicepresedinte al Asociatiei Comunelor, le-a trimis un mail cu toate actele nesare la dosar tuturor gospodarilor de comune din Romania care au adresa de posta electronica. “Pe vremuri gospodarul satului era cel care avea caruta, cal, ii stia pe toti satenii, acum e cel care e conectat la tehnologie, stie sa foloseasca Internetul, e-mailul”, sustine Stefan Ilie.

Mai bine si pentru contribuabili, si pentru primari
Situatia e la fel si la oras: primariile care s-au inrolat in ghiseul.ro strang mult mai multe taxe. Sectorul 3, campion in acest domeniu, a strans in 2013 aproape un milion de lei din taxe platite cu cardul pe net. Ii urmeaza municipiul Targu Mures, de altfel si primul din tara care a introdus plata online a taxelor, cu peste 600.000 de lei stransi de pe net in 2013, Iar apoi vin sectoarele 2 si 6, cu incasari de peste jumatate de milion.

Incet-incet, primarii din Romania isi dau seama ca e mai avantajos si pentru ei, nu doar pentru cetateni, sa introduca cat mai multe servicii online. Plata cu cardul e doar primul pas: de pilda, primarul din Vulcana Bai se gandeste ca certificatul de astestare fiscala necesar la orice tranzactie sa poata fi eliberat online, ca sa nu mai faca oamenii inca un drum pana la primarie. “Daca eu sunt la Paris si vreau sa imi vand terenul sau imi platesc taxele, de ce sa trebuiasca sa vin personal pana in Vulcana?”

In localitatea voastra se pot plati taxele de acasa, doar cu cardul? Daca nu stiti sigur, puteti verifica aici!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Romanii care merg la mall sa isi plateasca taxele. Se intampla deja in 5 orase din tara
Romanii care merg la mall sa isi plateasca taxele. Se intampla deja in 5 orase din tara

Exista si romani care nu stau la cozi interminabile la casierii pentru a isi plati taxele si impozitele. Si nu e vorba de cei din diaspora, ci chiar de romani din Romania.

HARTA produselor ieftine. Romanii ajung sa comande online din strainatate pentru a economisi bani, chiar daca platesc taxe
HARTA produselor ieftine. Romanii ajung sa comande online din strainatate pentru a economisi bani, chiar daca platesc taxe

Marfurile vandute pe site-urile din strainatate sunt si la jumatate de pret fata de tara noastra. Asa ca mii de romani le cumpara de acolo si spun ca ies mai ieftin chiar daca platesc taxe vamale sau de transport.

ABBA, vedetele pop carora le alegea hainele contabilul. S-a aflat de ce purtau costume de scena atat de urate
ABBA, vedetele pop carora le alegea hainele contabilul. S-a aflat de ce purtau costume de scena atat de urate

 Va mai amintiti de ABBA? Pe cat de buna era muzica celor 4 suedezi, pe atat de ridicole erau costumele pe care le purtau in videoclipuri si concerte. Motivul adevarat, insa, nu era lipsa de gust, ci impozitele.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.