HARTA produselor ieftine. Romanii ajung sa comande online din strainatate pentru a economisi bani, chiar daca platesc taxe
Marfurile vandute pe site-urile din strainatate sunt si la jumatate de pret fata de tara noastra. Asa ca mii de romani le cumpara de acolo si spun ca ies mai ieftin chiar daca platesc taxe vamale sau de transport.
Cei mai multi prefera magazinele online din vestul Europei, America sau China.
Potrivit unui studiu, o treime dintre cei care fac cumparaturi online, isi comanda produse cel putin o data la 3 luni. 44 la suta dintre cei chestionati spun ca au gasit lucruri mai ieftine, iar 17 la suta ca site-urile straine au marfa variata.
De exemplu, in Marea Britanie jucariile pentru cei mici sunt la jumatate de pret. Hainele de pe magazinele online costa cu 36 la suta mai putin, iar aparatele electronicele cu 30 la suta mai putin decat in Romania.
Daca va decideti sa cumparati jucarii, ar fi bine sa cautati pe site-urile din China, unde le gasiti cu 76 la suta mai ieftine. Cosmeticele sunt vandute de magazinele online din Germania si SUA cu 40 la suta mai putin. Gasiti aparate electronice in SUA cu 39 la suta mai ieftine.
HARTA PRODUSELOR IEFTINE:
JUCARII - CHINA: -76%
COSMETICE - SUA SI GERMANIA: -40%
ELECTRONICE - SUA: -39%
IMBRACAMINTE - MAREA BRITANIE: REDUCERE 50%
Iata niste exemple. Acest aparat de fotografiat costa pe site-urile din Romania cu 160 de euro mai mult. Pentru cei care practica sportul, aceste ghete sunt cu aproape 40 de euro mai ieftine pe un site din Marea Britanie. Ceasul costa cu 80 de euro mai putin in Germania.
Acelasi scaun de copil este cu 70 de euro mai putin pe site-urile din Marea Britanie. Tot aici gasim cizme de dama cu pana la 90 de euro mai ieftine fata de magazinele online din Romania.
"Preturile sunt comparabile daca pui taxa pe transport si taxele. Ei au stocuri foarte mari si isi permit sa lase la pret", explica Mihai Patrascu, reprezentantul unui magazin online din Romania.
Chiar si asa, potrivit studiului, romanii cumpara tot mai mult din strainatate. Shopingul online din Statele Unite a crescut cu 18 la suta, iar cel din Marea Britanie cu 38 la suta.