UE, acuzata ca ar finanta executiile in masa din Iran. Sute de oameni ar urma sa fie spanzurati din fonduri europene

Ultima actualizare: 08-12-2016 07:13
executie prin spanzurare in Iran

Un ONG britanic care lupta pentru apararea drepturilor omului sustine ca UE ar putea finanta indirect executiile din Iran.

Potrivit unei scrisori oficiale trimise de ONG-ul Reprieve si prezentata in exclusivitate de Independent, Uniunea Europeana trebuie sa clarifice daca finanteaza programul anti-droguri al Iranului, a carui consecinta sunt executiile in masa. Organizatia britanica sustine ca este vorba de „o noua pagina in relatiile dintre UE si Iran”, deschisa anul acesta dupa ce Uniunea s-a implicat in finantarea unor programe ale ONU legate de politia anti-drog a regimului de la Teheran.

Citeste si: Romania, implicata in cea mai mare operatiune anti-hackeri din istorie. Reteaua care infecta 500.000 de calculatoare pe zi

Reprieve cere „clarificarea urgenta a politicii Comisiei Europene de finantare a operatiunilor anti-drog desfasurate de Iran”, dupa ce in presa iraniana au aparut informatii potrivit carora un oficial al Natiunilor Unite a declarat ca UE se implica activ in sustinerea politicii guvernului de la Teheran privind traficantii de narcotice. Conform Iran Daily, Comisia Europeana intentioneaza sa aloce fonduri guvernului de la Teheran, dupa ce a evaluat pozitiv performantele acestuia in combaterea traficului de droguri, iar tarile scandinave ar fi gata sa acorde separat credite.

Scrisoarea ii este adresata Fredericai Mogherini, sefa diplomatiei UE, si a fost semnata si de alte ONG-uri, printre care Human Rights Watch, cea mai ampla organizatie globala de acest fel. Oficialii UE nu au comentat acuzatiile, spunand ca "orice cooperare cu Iranul in lupta anti-drog se desfasoara  in contextul respectarii drepturilor omului".

Iranul isi disputa cu China primul loc in topul pedepselor cu moartea. In 2015, aproape 1.000 de oameni au fost executati prin spanzurare, dintre care 682, pentru tragic de droguri, conform cifrelor Reprieve. Totusi, chiar si autoritatile de la Teheran recunosc ca pedepsele nu au efectul scontat, Iranul continuand sa fie una dintre rutele traficului cu heroina din Afganistan spre Europa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO