Romania, implicata in cea mai mare operatiune anti-hackeri din istorie. Reteaua care infecta 500.000 de calculatoare PE ZI

hackeri

 Avalanche, una dintre cele mai mari retele de criminalitate informatica din lume, a fost anihilata in urma unei operatiuni globale, in care un rol-cheie a fost jucat de politia din tara noastra.

 Europol sustine ca reteaua Avalance era folosita pentru atacuri malware la nivel global, dar si pentru campanii de recrutare a carausilor de bani, 500.000 de calculatoare fiind infectate zilnic. Pagubele sunt estimat a fi la nivelul sutelor de milioane de dolari, mai ales ca printre tintele infractorilor cibernetici s-au numar cateva zeci de institutii financiare de prim rang.

Reteaua Avalanche folosea mai multi virusi, afirma autoritatile americane, printre care TinyBanker, Citadel, URLZone, Ransomlock.P, PandaBanker, Marcher si Neverquest. Hackerii furau datele de pe calculatoarele infectate, vizand mai ales datele personale ale utilizatorilor si cele legate de conturile bancare, instalau ransomware si lansau atacuri DdoS.

Citeste si: ATM jackpotting, tehnica prin care bancomatul e golit cu un simplu SMS

La nivel global, cinci persoane au fost retinute, 37 de imobile au fost perchezitionate si 39 de servere au fost ridicate – dintre care 8 doar in tara noastra - se arata intr-un comunicat de presa al IGPR, care specifica faptul ca aceste servere erau utilizate de cetateni straini. Potrivit Politiei Romane au fost identificate victime din 180 de tari ale caror calculatoare au fost infectate cu malware. De asemenea, 220 de servere au fost trecute offline prin notificari de folosire abuziva trimise providerilor de servicii de hosting.

Citește și
hacker
iLikeIT. Oricine poate ajunge sa fie victima in razboaiele hackerilor. "Veriga slaba e omul dintre scaun si monitor"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Politia Romana a participat alaturi de autoritati de aplicare a legii din alte 29 de state, sprijinite de organizatii internationale de aplicare a legii, la operatiunea de lupta impotriva criminalitatii informatice. Aceasta a fost cea mai ampla operatiune de acest gen, peste 800.000 de domenii web fiind indisponibilizate, blocate sau scoase de sub controlul infractorilor informatici. In Romania, politistii specializati in combaterea criminalitatii informatice din cadrul Inspectoratului au pus in aplicare ordonantele de ridicare de date informatice emise de procurorii DIICOT.


IGPR precizeaza ca gruparile infractionale foloseau infrastructura Avalanche inca din 2009 pentru activitati de tip malware, phishing sau spam. Acestea trimiteau saptamanal peste 1.000.000 de e-mailuri cu atasamente infectate sau link-uri catre victime. Investigatia a inceput in 2012, in Germania, dupa ce mai multe calculatoare au fost infectate in urma unor atacuri de tip encryption ransomware (Windows Encryption Trojan), blocand astfel accesul persoanelor la datele de pe calculatoarele respective, se mentioneaza in comunicat.

 

La data de 30 noiembrie, in urma unei investigatii care a durat 5 ani, a fost lansata operatiunea "Avalanche", in urma careia a fost blocata activitatea unei retele de calculatoare prin intermediul careia erau lansate atacuri informatice.

Operatiunea a fost lansata de autoritatile judiciare germane si a fost sustinuta de actiuni desfasurate in alte 30 de state. De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul Europol, Interpol, United States Attorney's Office for the Western District of Pennsylvania, the Department of Justice si FBI. Politia anunta ca in urma acestei actiuni computerele infectate nu vor fi curatate de malware, insa se blocheaza accesul infractorilor la unitatile informatice, eliberandu-le astfel de sub controlul membrilor gruparilor infractionale.

Tarile implicate in aceasta actiune sunt Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Belize, Bulgaria, Canada, Columbia, Finlanda, Franta, Germania, Gibraltar, Ungaria, India, Italia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Singapore, Suedia, Taiwan, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Alegerile din SUA ar fi fost fraudate cu ajutorul hackerilor rusi. Echipa lui Clinton vrea sa ceara un
Alegerile din SUA ar fi fost fraudate cu ajutorul hackerilor rusi. Echipa lui Clinton vrea sa ceara un "audit electoral"

55.000 de voturi ar putea schimba rezultatul alegerilor din Statele Unite, daca se va dovedi ca au fost fraudate. Cel putin, asta sustin analistii politici americani apropiati de partidul Democrat.

iLikeIT. Oricine poate ajunge sa fie victima in razboaiele hackerilor.
iLikeIT. Oricine poate ajunge sa fie victima in razboaiele hackerilor. "Veriga slaba e omul dintre scaun si monitor"

Ne place sau nu, suntem dependenti de internet. Semnalul de la WiFi sau iconita 4G ne hipnotizeaza si ne trasnporta in propria lume. Socializam, calatorim cu gandul si ne distram.  Oricand insa, acest univers frumos colorat poate fi spulberat de hackeri.

Sute de aplicatii pentru Android sunt infectate. Programul malware care permite ascultarea telefoanelor
Sute de aplicatii pentru Android sunt infectate. Programul malware care permite ascultarea telefoanelor

Alerta pentru utilizatorii Android, care risca sa fie ascultati de hackeri.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.