Un expert in domeniul nuclear a fost executat in Iran. "A fost spanzurat pentru ca a furnizat secrete inamicului"

Ultima actualizare: 11-08-2016 07:00
Shahram Amiri

Iranul a anuntat ca a executat un om de stiinta specializat in domeniul nuclear, condamnat pentru spionaj in favoarea Statelor Unite, relateaza Sky News.

Shahram Amiri a fost spanzurat dupa ce ar fi furnizat Statelor Unite informatii in favoarea programului nuclear al Republicii Islamice, relateaza news.ro citand Sky News.

El a furnizat secrete “inamicului”, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului Justitiei, care a afirmat ca Teheranul a “fost mai inteligent” decat Washingtonul.

Amiri, care a lucrat pentru o universitate afiliata Ministerului Apararii, din Iran, a disparut in iunie 2009, in timp ce se afla in pelerinaj in Arabia Saudita.

El a reaparut un an mai tarziu, in Statele Unite, intr-o serie de clipuri online. El a mers apoi la Ambasada Pakistanului la Washington, care reprezinta interesele Iranului in SUA, si a cerut sa fie trimis inapoi in tara sa de origine, unde a fost primit ca un erou.

La Teheran, el a declarat ca a fost tinut in SUA timp de peste un an, dupa ce a fost “rapit” de la Medina, cu arma la tampla, de doi agenti CIA care vorbeau farsi.

In 2010, a fost arestat in Iran, iar purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Gholamhossein Mohseni Ejeie, a dat asigurari ca a fost judecat in concordanta cu legea si ca a avut acces la un avocat.

El a negat ca ar fi avut acces la informatii secrete. “Nu sunt implicat in nicio activitate confidentiala. Sunt un simplu cercetator care lucra la universitate”, a spus omul de stiinta.

El a fost condamnat, totusi, pentru transmitere de informatii “confidentiale si vitale” Statelor Unite. “A facut apel la sentinta cu moartea, conform procesului judiciar. Curtea Suprema (…) a confirmat pedeapsa, dupa o revizuire meticuloasa” a cazului, a precizat Ejeie.

Oficiali americani au declarat in 2010 ca Amiri a fost platit cu cinci milioane de dolari pentru a oferi CIA informatii despre programul nuclear iranian, dar a plecat din tara fara bani.

Ei au dat asigurari ca omul de stiinta, care se ocupa de un program de detectare a radiatiilor in Iran, a stat in Statele Unite cateva luni, din proprie initiativa.

Potrivit unor analistii, autoritatile iraniene i-au amenintat, probabil, familia ramasa in Republica Islamica, ceea ce l-a determinat pe barbat sa se intoarca in tara.

Informatiile despre moartea sa au venit la un an dupa ce tara a ajuns la un acord istoric cu Occidentul pentru limitarea activitatii de imbogatire a uraniului, in schimbul ridicarii sanctiunilor economice.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO