Sondaj INSCOP: Basescu, cel mai bun presedinte dupa ’89. Ce sanse ar mai avea un partid COMUNIST in ziua de azi
Sondaj INSCOP: Basescu, cel mai bun presedinte dupa ’89. Ce sanse ar mai avea un partid COMUNIST in ziua de azi
In 2010, aproape jumatate dintre romani regretau comunismul. Cum stau lucrurile acum? Un sondaj realizat de INSCOP arata ca procentul celor care aleg democratia este covarsitor si ca la ora actuala romanii ii prefera pe Basescu, Iliescu si chiar pe Emil Constantinescu lui Nicolae Ceausescu.
Batranii, mai anti-comunisti decat tinerii
Sondajul realizat de INSCOP pentru Adevarul arata ca peste 80% dintre romanii prefera democratia comunismului. Doar 14,3% ar prefera regimul de dinainte din 1989 iar 4,7% nu au dat un raspuns. Nici atunci cand raspunsurile sunt diferentiate pe categorii de varsta lucrurile nu stau foarte diferit: 77% dintre cei peste 50 de ani prefera democratia, fara de 82,8% dintre romanii cu varste intre 31-50 si 85% dintre tineri (18-30 de ani). Astfel ca teoria conform careia varstnicii ar regreta comunismul se pare ca e complet gresita.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vezi aici o retrospectiva INTERACTIVA a celor 24 de ani de democratie ai Romaniei
O alta intrebare arata chiar ca varstnicii sunt mai anti-comunisti decat tinerii: “Daca s-ar reinfiinta Partidul Comunist Roman cu aceleasi obiective politice precum inainte de 1989 si ar avea posibilitatea sa candideze la alegerile parlamentare, dvs. personal ati vota acest partid?” 72,6% dintre cei peste 50 de ani au raspuns NU, comparativ cu 68,5% dintre cei intre 18 si 30 de ani. Lucrurile au stat la fel si la intrebarea “Daca Nicolae Ceausescu ar putea candida astazi la alegerile prezidentiale, i-ati acorda votul dumneavoastra?”. Peste 70% dintre varstnici au spus NU, fata de mai putin de doua treimi dintre tineri.
Partidele comuniste au viitor in Romania
Politologul Remus Stefureac, directorul INSCOP, spune ca ”procentul voturilor favorabile PCR este identic cu procentul celor care prefera comunismul in dauna democratiei. Daca avem in vedere si ponderea nehotaratilor, putem vorbi astazi de un bazin de 15-20% de romani care iau in calcul un vot pentru Partidul Comunist Roman la 25 de ani de la scoaterea sa in afara legii. Desi elementele de nostalgie s-au disipat in timp, ele raman inca active la nivelul unei sesimi dintre romani. Practic, este bazinul potential al unui ipotetic partid comunist sau al unor partide anti-sistem. Acest bazin a fost preluat la alegerile parlamentare din 2012 de PPDD si PRM, dar in acest moment este mai degraba nereprezentat, ceea ce ar putea duce la aparitia unor noi formatiuni de nisa care sa valorifice acest electorat in perspectiva alegerilor din 2016.”
Vezi si rezultatele din 2010, cand jumatate dintre romani regretau comunismul
Presedintii post-decembristi sunt mai apreciati decat Ceausescu, chiar daca aici preferintele difera in functie de varsta. Cei mai multi dintre repondenti spun ca, dintre cei trei sefi de stat care s-au succedat dupa 1989, Traian Basescu “a facut cele mai bune lucruri pentru tara”. 30,3% dintre romani il prefera pe Basescu, 23,8% pe Ion Iliescu iar 19,6% pe Emil Constantinescu. Trebuie luat in considerare si faptul ca 26,3% dintre cei chestionati nu au dat un raspuns.
Tinerii, cu Basescu, varstnicii - cu Iliescu
Pe de alta parte, Basescu e preferat mai degraba de cei sub 50 de ani, in vreme ce 32% dintre repondentii peste aceasta varsta il prefera pe Ion Iliescu. Emil Constantinescu e foarte prost vazut mai ales de cei intre 18-30 de ani, care sub mandatul sau erau copii, adolescenti sau chiar bebelusi. Numai 13% dintre acestia il prefera pe fostul candidat al CDR, mai putini decat pe Ion Iliescu (15,5%). Constantinescu obtine un scor ceva mai bun doar printre cei intre 31 si 50 de ani, aproape un sfert dintre acestia considerand ca a fost cel mai bun lider post-decembrist.
Lucrurile nu stau la fel si atunci cand e vorba de comparatia cu Nicolae Ceausescu. Aici Constantinescu e pe primul loc, jumatate dintre cei chestionati considerandu-l mai bun decat dictatorul comunist. In schimb, pe Traian Basescu il considera mai rau ca Ceausescu aproape un sfert dintre repondenti. Si aici tinerii sunt cei care au o parere proasta despre Emil Constantinescu, in vreme ce persoanele peste 30 de ani il considera mai bun decat Ceausescu.
Emil Constantinescu, neiubit, dar democratic
Remus Stefureac, directorul INSCOP, comenteaza astfel rezultatele studiului: ”Traian Basescu este perceput drept cel care a facut cele mai multe lucruri bune dintre presedintii post-decembristi, cu precizarea ca nu vorbim despre o opinie majoritara, ci de o impartire relativ echilibrata a parerilor. In comparatie cu Nicolae Ceausescu, Emil Constantinescu recupereaza probabil in contextul in care este perceput drept cel mai democratic dintre cei trei presedinti post-decembristi, in contrast cu Nicolae Ceausescu, exponentul prin excelenta al regimului dictatorial”.
”Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania” a fost realizat in perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014 pe un esantion de 1076 de persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%/ Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu in 39 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 73 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).
Sursa: INSCOP
Etichete: presedinte, batrani, ion iliescu, Nicolae Ceaușescu, sondaj, democratie, preferinte, emil constantinescu,
Dată publicare:
15-12-2014 12:42