Fostul presedinte Ion Iliescu si-a scris memoriile. Ce spune despre copilarie si relatia cu Nicolae Ceausescu

Ultima actualizare: 16-10-2014 06:46

A fost marcat de copilaria traita fara parinti, a mers cu capra la pascut si a ramas cu o slabiciune pentru dulceata de gutui. Fostul presedinte al tarii Ion Iliescu face aceste dezvaluiri in volumul sau de memorii, lansat luni.

A scris in carte si despre nunta cu sotia lui, Nina. Tot in carte neaga teoriile ca ar fi fost omul rusilor si povesteste despre relatiile sale cu Nicolae Ceausescu.

"Am avut o viata tumultoasa. E viata mea. Am avut o viata plina. Vreau sa o descifrez si pentru altii", a spus Iliescu.

In fata invitatilor sai, Ion Iliescu a explicat ca a vrut sa scrie o carte in primul rand pentru a-si explica trecutul. In primele pagini povesteste cum a crescut pana la 8 ani la Ulmeni, langa Oltenita, in casa bunicilor.

"Bunica tinea la pastrat in toate camerele gutui. Imi placea parfumul de gutui din camerele noastre. De atunci am ramas cu slabiciunea pt dulceata de gutui care mi se parea cea mai gustoasa", a scris Iliescu.

Fostul presedinte dezvaluie ca el era cel care mergea cu capra la pascut pe malul Argesului si, ca sa se distreze, inalta zmeie de coada carora lega soparle vii. De la bunicul sau a invatat sa scrie si sa citeasca.

Si tot din vremea copilariei Ion Iliescu spune ca i-a ramas placerea de a asculta muzica lautareasca veche. La Oltenita, a avut vecini o familie de tigani lautari.

Pe muzica unui taraf adus din Oltenita, adica a unui violonist, un tambalagiu si un acordeonist, Iliescu spune ca si-a tinut si petrecerea de nunta in apartamentul sau din apropierea Garii Filaret.

"Am avut o relatie pe baza de afectiune totala. Viata a facut ca nu am putut avea copii", a spus fostul presedinte.

Despre relatia cu Nicolae Ceausescu, fostul presedinte spune ca a fost destul de tensionata. Primele discutii dintre ei au fost legate de construirea Canalului Dunare - Marea Neagra, proiect pe care Iliescu nu l-a sustinut. Si mai incordate erau discutiile cu sotia dictatorului, despre care fostul presedinte spune ca era "modesta in plan mental".

Dupa anii '80, Iliescu povesteste ca a fost in permanenta supravegheat de Securitate si neaga ca s-ar fi avut intalnit cu Mihail Gorbaciov inainte de 1990.

Cartea de memorii se incheie cu momentele de la Revolutia din 1989 traite de fostul presedinte in sediul Comitetului Central si al Televiziunii Romane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO