Sociologii au explicatia OFICIALA a victoriei lui Iohannis. Cosmarul din diaspora a trezit la vot un sfert dintre alegatori

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15
danke diaspora miting Piata Universitatii

Un sondaj realizat de INSCOP ofera o perspectiva mai clara asupra rezultatului alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie

Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul si confirma multe dintre presupunerile opiniei publice. De pilda, potrivit statisticilor, un sfert dintre alegatori au fost determinati sa mearga la vot de incidentele din diaspora iar prezenta la vot ar fost in realitate chiar mai mare in tara decat arata cifrele oficiale.

Peste trei sferturi dintre romani au iesit la vot
Potrivit INSCOP, peste 85% dintre repondenti au declarat ca au votat in turul II. Biroul Electoral a anuntat insa o rata de prezenta la vot de 64%. De unde a aparut aceasta diferenta? Directorul INSCOP, Remus Stefureac, are doua explicatii. „In conditiile in care intre 3 si 3,5 milioane de cetateni romani sunt plecati peste granite, iar marea lor majoritate sunt adulti, rezulta ca populatia cu drept de vot rezidenta pe teritoriul Romaniei pe data de 16 decembrie era cu cel putin 3-3,5 milioane ce cetateni mai mica decat numarul total al alegatorilor comunicat de AEP. Prin urmare, raportat la populatia cu drept de vot aflata pe teritorul Romaniei in turul al doilea al alegerilor, prezenta la urne pe data de 16 decembrie pe teritorul Romaniei a atins in realitate un nivel record de 75% – 80%! Diferenta pana la cele 85 de procente care declara operatorilor de sondaj ca s-au prezentat la vot poate fi explicata, probabil, prin tentatia raspunsului conformist care indica un comportament dezirabil social al celor care doresc sa se asocieze cu un eveniment de maxim impact public.

Citeste si: Umilinta din diaspora a scos Romania la vot. Cum s-au dat peste cap sondajele dupa ce au aparut imaginile din strainatate

O alta posibila explicatie a cifrei de 85% ar putea fi legata de posibilitatea ca numarul adultilor plecati de pe teritoriul Romaniei sa fie mai mare decat credeam – in jur de 4 milioane – situatie in care procentul real de prezenta la vot pe 16 noiembrie pe teritoriul Romaniei ar fi putut depasi nivelul de 80%”, spune Stefureac.

Cat de importanta a fost diaspora
In ceea ce priveste influenta situatiei de la sectiile de votare din strainatate asupra alegatorilor din tara, aceasta a fost mai mult decat semnificativa: 26,8% dintre cei chestionati au raspuns ca problemele din diaspora i-au determinat in mare masura sa se prezinte la vot. De asemenea, peste 22% dintre repondenti au declarat ca problemele de la sectiile de votare din strainatate le-au determinat optiunea de vot.

Rezultatele cercetarii sunt clare si confirma prin date sociologice explicatiile intuitive curente ale votului din 16 noiembrie”, sustine directorul INSCOP. „Problemele aparute la sectiile de vot din strainatate au influentat decisiv atat prezenta mult mai mare – care a fost factorul principal al rezultatului spectaculos – cat si optiunile de vot. Practic, comportamentul unui sfert din masa electorala din tara a fost schimbat de disfunctionalitatile organizatorice ale votului din diaspora.

Citeste si: Sectiile de votare in care Victor Ponta a avut aproape 100% din voturi. Intr-un sat din Teleorman, Iohannis a luat 79%

Optimism dupa alegeri
In plus, majoritatea romanilor par satisfacuti de rezultatul alegerilor, potrivit aceluiasi sondaj. Daca in luna octombrie a acestui an doar 24,3% se declarau multumiti de directia in care merge tara, in decembrie procentul celor care cred ca mergem in directia buna a crescut la 56,3%. In acelasi timp, cei care cred ca tara merge intr-o directie gresit au scazut de la peste doua treimi (68,2%) la mai putin de o treime (31,5%).

Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1076 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95% iar metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor in 39 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 73 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO