Scurgere de informatii. Un raport SECRET al Mossad arata ca Netanyahu ar fi mintit in privinta bombei nucleare a Iranului

Benjamin Netanyahu

In 2012, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, speria opinia publica internationala afirmand in fata Natiunilor Unite ca Iranul se afla la un an distanta de producerea unei bombe nucleare.

Acum insa, conform unor documente secrete ale serviciului de Informatii al Israelului, Mossad, dezvaluite de Al Jazeera si The Guardian, citate de BBC News, se pare insa ca nimic din acele declaratii facute in 2012 nu era adevarat. In acest raport al Mossad-ului se arata ca Iranul "nu desfasura activitatea necesara producerii acestor arme".

Acest raport secret face parte dintr-o serie mai mare de documente care au fost transmise Al Jazeera si, ulterior, impartite cu The Guardian. De asemenea, documentele fac parte dintr-un schimb de informatii intre serviciile Africii de Sud si omologii sai straini.

Alte concluzii din aceasta scurgere de informatii:

-► CIA a incercat sa ajunga la grupul palestinian islamist Hamas prin tunele secrete, in ciuda faptului ca exista o decizie care interzicea public acest fel de contact

Citește și
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu acuza Iranul ca vrea sa "distruga statul evreu"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

-► Africa de Sud a supravegheat agenti iranieni, sub presiunea SUA

-► Serviciile secrete britanice au cerut ajutorul Africii de Sud pentru a recruta spioni nord-coreeni

Linia rosie

In septembrie 2012, premierul Netanyahu se adresa Natiunilor Unite, prezentand schema unei bombe nucleare. La acea vreme, el cerea lumii sa traseze "o linie rosie, clara" in privinta programului nuclear al Iranului, astfel incat sa fie stopat.

Insa in acest raport secret, dezvaluit de Al Jazeera si The Guardian, care este datat 22 octombrie 2012, Mossad pare sa aiba o cu totul alta parere.

Chiar daca Iranul acumulase o anumita cantitate de uraniu imbogatit la un nivel inferior, "nu pare sa fie pregatit pentru a fi imbogatit la nivele superioare" - spunea agentia israeliana despre materialul radioactiv, necesar fabricarii unei bombe nucleare.

Relatii "reci" intre Israel si SUA

Recent, Statele Unite au acuzat Israelul ca difuzeaza informatii false despre negocierile in curs intre Washington si Teheran in dosarul nuclear iranian. Informatiile au fost publicate de Le Figaro, in pagina electronica. Purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a declarat ca Israelul deformeaza pozitia americana in acest dosar si a criticat o atitudine falsa a statului evreu care consta in "scoaterea in permanenta a unor elemente din context si destabilizarea, prin urmare, a pozitiei Statelor Unite". "Nu exista niciun dubiu ca unele elemente enuntate de israelieni pentru a defini pozitia noastra sunt eronate", a spus Earnest in cadrul unei conferinte de presa.

Aceste "scurgeri de informatii" intervin intr-un context deja tensionat, indeosebi dupa invitatia adresata de alesii americani premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru a se exprima in fata Congresului. Casa Alba nu a fost informata in legatura cu invitatia adresata premierului israelian.

Barack Obama refuza sa se intalneasca in martie cu Benjamin Netanyahu, explicand ca protocolul nu permite intrevederi cu oficiali politici aflati in campanie electorala. Liderul israelian urmeaza sa vorbeasca pe 3 martie in Congresul Statelor Unite, in care unii congresmeni ameninta ca vor adopta noi sanctiuni impotriva Iranului, impotriva recomandarii lui Obama si in contextul in care Iranul se afla in toiul unor negocieri cu marile puteri asupra programului sau nuclear controversat.

Netanyahu se va adresa pentru a treia oara Congresului, o onoare extrem de rara acordata unui lider strain. Vizita sa va avea loc cu doua saptamani inainte de alegerile legislative anticipate din Israel, al caror rezultat este incert.

Iranul, care da asigurari ca programul sau nuclear este de natura civila, cauta sa obtina - in schimbul unui acord care garanteaza natura pasnica a acestui program - anularea sanctiunilor economice care-i afecteaza dur economia.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o amenintare pentru intreaga lume
Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o amenintare pentru intreaga lume

Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi "cea mai mare amenintare" pentru intreaga lume, a avertizat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, de la tribuna Adunarii Generale ONU.

Benjamin Netanyahu acuza Iranul ca vrea sa
Benjamin Netanyahu acuza Iranul ca vrea sa "distruga statul evreu"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni, cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ca Iranul ca "vrea sa distruga statul evreu", relateaza AFP.

Controverse dupa acordul cu Iranul. Teheranul spune ca are voie sa imbogateasca uraniu, SUA zic
Controverse dupa acordul cu Iranul. Teheranul spune ca are voie sa imbogateasca uraniu, SUA zic "nu"

Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat ca acordul international semnat la Geneva in dosarul nuclear iranian este un "progres", dar reprezinta doar un "prima pas" pe un drum lung si dificil, relateaza AFP.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.