Controverse dupa acordul cu Iranul. Teheranul spune ca are voie sa imbogateasca uraniu, SUA zic "nu"
Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat ca acordul international semnat la Geneva in dosarul nuclear iranian este un "progres", dar reprezinta doar un "prima pas" pe un drum lung si dificil, relateaza AFP.
"Subliniez ca s-a inregistrat un progres, dar (este) doar un prim pas pe un drum lung si dificil", a declarat Putin, citat intr-un comunicat emis de Kremlin.
"In cooperare cu partenerii nostri, suntem pregatiti sa continuam sa cautam cu rabdare o solutie reciproc acceptabila care sa garanteze (atat) dreptul inalienabil al Iranului de a dezvolta un program nuclear pasnic sub controlul AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica), (cat) si securitatea tuturor tarilor din Orientul Mijlociu, inclusiv a Israelului", a adaugat el.
"Negocierile cu privire la reglementarea situatiei programului nuclear iranian au permis apropierea de deznodamantul uneia dintre cele mai dificile probleme din politica mondiala", a apreciat Putin.
Dupa negocieri dure, Grupul 5+1 (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si Germania) si Iranul au anuntat in noaptea de sambata spre duminica ca au ajuns la un acord conform caruia Republica islamica accepta sa-si limiteze programul nuclear in schimbul relaxarii unor sanctiuni economice, deschizand calea unei noi perioade de negocieri, de fond, timp de 6 luni.
Anterior, duminica, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a participat la negocieri la Geneva, si-a exprimat satisfactia fata de incheierea acordului. "Nu exista perdanti, toata lumea castiga", a declarat el, potrivit agentiilor ruse de presa.
Acest acord deschide calea unor inspectii mai aprofundate asupra programului nuclear iranian din partea AIEA, sporeste increderea in Orientul Mijlociu si diminueaza temeri cu privire la o proliferare nucleara, adauga Lavrov.
"De-acum va fi foarte dificil sa fie ocolite datele colectate de AIEA. Suntem convinsi ca Iranul va coopera cu buna credinta cu Agentia" ONU, sublinia el.
Premierul Israelului: Acordul in domeniul nuclear cu Iranul este o "eroare istorica"
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat duminica acordul asupra programului nuclear iranian incheiat la Geneva drept o "eroare istorica", a declarat un purtator de cuvant, relateaza AFP."Ceea ce s-a incheiat la Geneva nu este un acord istoric, ci o eroare istorica. Lumea a devenit (un loc) mai periculos, pentru ca regimul cel mai periculos din lume a facut un pas semnificativ catre obtinerea armei celei mai periculoase din lume", a declarat Netanyahu in sedinta saptamanala a Consiliului de ministri, potrivit acestui purtator de cuvant.
De asemenea, presedintele israelian Shimon Peres a subliniat duminica faptul ca acordul semnat la Geneva asupra programului nuclear iranian este un aranjament "interimar" care este necesar sa fie judecat "asupra rezultatelor, ci nu a vorbelor", relateaza AFP.
"Vreau sa transmit poporului iranian: nu sunteti inamicii nostri, iar noi nu suntem (inamicii) vostri. Exista o posibilitate de solutionare a problemei in mod diplomatic", a pledat presedintele israelian.
El a subliniat totusi ca membrii "comunitatii internationale nu vor tolera un Iran nuclear". "In cazul in care calea diplomatica esueaza, optiunea nucleara va fi blocata prin alte mijloace", a avertizat el.
Seful statului israelian s-a abtinut, in acest comunicat, sa denunte acordul incheiat la Geneva, asa cum a procedat premierul Benjamin Netanyahu, care l-a catalogat drept o "eroare istorica".
Aceasta diferenta de ton era deja perceptibila in special pe 29 septembrie, cand presedintele Peres a criticat "tonul dispretuitor" adoptat in Israel fata de Statele Unite, acuzate ca se lasa inselate de catre Iran. Presa a scris ca Peres viza in mod special Guvernul Netanyahu.
Ayatollahul Iranului saluta acordul cu marile puteri
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvant asupra acestui dosar, si presedintele Hassan Rohani au salutat duminica acordul semnat la Geneva cu marile puteri."Trebuie sa multumim echipei negiciatorilor in domeniul nuclear pentru acest (lucru) dobandit (...). Harul lui Allah, rugaciunile si sustinerea populatiei sunt fara indoiala motivele acestui succes", a declarat Khamenei, adaugand ca este necesar "sa rezistam in continuare in fata cererilor excesive" ale altor tari in domeniul nuclear, intr-o scrisoare adresata presedintelui Hassan Rohani.
"In acord, dreptul la imbogatirea uraniului pe teritoriul iranian a fost acceptat (...), iar structura sanctiunilor a inceput sa se fisureze", a apreciat Rohani intr-o interventie transmisa in direct de televiziunea de stat.
"Fiecare poate sa aiba propria interpretare, dar dreptul Iranului la imbogatirea (uraniului) este clar mentionat in text", a adaugat presedintele.
"Transmit natiunii ca activitatile de imbogatire (a uraniului) vor continua ca in trecut la Natanz, Fordo sau Ispahan", a mai declarat el.
Contrar Teheranului, Washingtonul a afirmat ca acordul incheiat in noaptea de sambata spre duminica nu prevede acest drept la imbogatirea uraniului. Rohani a repetat ca "Iranul nu a cautat niciodata si nu va cauta niciodata sa fabrice arma atomica".
El a anuntat ca Iranul este "pregatit sa coopereze cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in vederea inlaturarii tuturor ambiguitatilor si indoielilor" cu privire la programul nuclear al tarii.
"Avem o vointa serioasa sa continuam negocierile", a adaugat el, precizand ca Guvernul sau doreste "intelegerea cu lumea, care poate fi obtinuta prin incredere".
Rohani a mai declarat ca "marile puteri s-au angajat sa anuleze toate sanctiunile pana la sfarsitul negocierilor, atat sanctiunile ONU, cat si sanctiunile americane si europene".
"Sunt mandru ca acest succes a fost obtinut inainte de marcarea celei de-a 100-a zi a presedintiei mele", a subliniat el.
Intr-o scrisoare adresata liderului suprem, data publicitatii duminica dimineata, Rohani a vrut sa ofere asigurari vecinilor Iranului, in special monarhiilor sunnite din Golf, ingrijorate de dezvoltarea programului nuclear al Republicii islamice, afirmand ca acordul cu marile puteri este "in interesul tarilor din regiune si pacii mondiale".
Principalele puncte ale acordului asupra programului nuclear iranian
Sase mari puteri - China, Franta, Germania, Marea Britanie, Rusia si Statele Unite - si Republica islamica au incheiat in noaptea de sambata spre duminica, la Geneva, un acord preliminar asupra programului nuclear iranian, relateaza AFP, care prezinta fragmente din document.Textul a fost postat online de Ministerul rus de Externe si agentia iraniana Fars News, sub titlul "Plan de actiune comun".
Aceste sase tari au impus sactiuni economice pentru a exercita presiuni asupra Iranului, cu scopul ca acesta sa-si intrerupa programul nuclear, suspectat de Washington si aliatii sai ca are scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte.
Acordul slabeste stransoarea unora dintre aceste sanctiuni, in schimbul unei limitari a programului nuclear de catre Teheran, care se va supune unor inspectii internationale aprofundate timp de sase luni, in vederea negocierii unei "solutii complete".
Textul nu spune nimic despre un eventual "drept" al Iranului de imbogatire a uraniului. Insa Iranul il considera o confirmare a faptului ca programul sau de imbogatire a uraniului este "recunoscut", in timp ce Casa Alba afirma ca acordul "nu recunoaste dreptul la imbogatirea" de combustibil de catre Teheeran.
Acordul poarta asupra "unei prime etape de sase luni, care poate fi prelungita prin consimtamant reciproc".
El prevede ca Iranul "va adopta in mod voluntar masurile urmatoare" de limitare a imbogatirii uraniului:
- "Din stocul de uraniu existent imbogatit la (nivelul de) 20%, el va retine jumatate din oxidul de uraniu pentru a fabrica combustibil destinat (reactorului civil iranian de cercetare) TRR. El va dilua (stocul) ramas la (un nivel de) 20% de UF6 (hexafluorura de uraniu, un gaz care alimenteaza in mod direct centrifugele de uraniu) la (un nivel) mai mic de 5%".
- "Iranul anunta ca nu va imbogati uraniu la (un nivel) de peste 5% in decurs de sase luni".
- "Iranul anunta ca nu-si va continua activitatile la uzina de la Natanz, la cea de la Fordo, si in reactorul (cu apa grea) de la Arak".
- "Odata ce instalatia pentru conversia UF6 imbogatit la un (nivel de) maximum 5% in UO2 (oxid de uraniu) este pregatita, Iranul va transforma in oxid gazul UF6 recent imbogatit la un (nivel) maximum de 5% in perioada de sase luni".
- "Nu vor exista alte instalatii de imbogatire".
- "Nu se vor construi instalatii capabile de retratare".
- "Supraveghere sporita": "o informare detaliata va fi livrata AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica), inclusiv planurile instalatiilor nucleare, o descriere a fiecarei cladiri din fiecare instalatie nucleara".
- "Expertii AIEA vor benedicia de un acces zilnic (...) si fara anuntarea prealabila la instalatiile Fordo si Natanz. Date actualizate vor fi livrate despre functionarea reactorului de la Arak".
La randul lor, cele sase mari puteri se angajeaza sa relaxeze sanctiunile in modul urmator:
- "Suspendarea eforturilor in vederea reducerii si mai mult a vanzarilor de petrol brut de catre Iran, permitand clientilor actuali ai Iranului sa continue sa cumpere in medie aceleasi volume".
- "Suspendarea sanctiunilor Statelor Unite impuse asupra industriei de automobile din Iran si asupra serviciilor care au legatura cu aceasta".
- "Nu (vor fi adoptate) noi sanctiuni ale Consiliului de Securitate in legatura cu (dosarul) nuclear".
- "Nu (vor fi adoptate) noi sanctiuni UE in legatura cu (dosarul) nuclear".
- "Administratia americana (...) se va abtine sa adopte noi sanctiuni in legatura cu (dosarul) nuclear".
- "Crearea unui sistem de finantare care sa permita comertul umanitar in vederea satisfacerii nevoilor Iranului".
-► "Suspendarea sanctiunilor UE si Statelor Unite asupra:
- aurului si materiilor pretioase si serviciilor care au legatura cu ele
- exporturilor petrochimice iraniene si serviciilor care au legatura cu ele".
Potrivit Casei Albe, aceasta relaxare "limitata, temporara, tintita si care va putea sa fie anulata" a unor sanctiuni reprezinta echivalentul sumei de aproximativ sapte miliarde de dolari.
In schimb, cea mai mare parte a sanctiunilor americane, comerciale si financiare, vor ramane in vigoare in urmatoarele sase luni, la fel ca sanctiunile decise de catre Consiliul de Securitate al ONU.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, SUA, israel, iran, vladimir putin, nuclear, acord, teheran, barack obama, uraniu,
Dată publicare:
25-11-2013 10:56