"Sam cel roman", americanul indragostit de Romania, despre cum a fost dat afara din tara. "Parca eram cautat pentru o crima"

Sam cel Roman

Sam, americanul care a devenit celebru in Romania pentru ca a decis sa traiasca la noi - si chiar se recomanda Sam cel Roman - a fost dat afara din tara in urma cu cateva zile.

Originar din Orlando, Florida, Sam cel Roman a venit pentru prima data in Romania in urma cu 14 ani, iar apoi s-a intors de cateva ori pana cand s-a mutat definitiv. A scris o carte in limba romana si un ghid al Romaniei, deoarece numai in tara noastra simte cu adevarat ca este "acasa".

Americanul vorbeste romaneste cu accent ardelenesc (pentru ca trait in Cluj) si a scris ghidul turistic al Romaniei, "The Complete Insider's Guide to Romania", dar cartea in limba romană, ”Balada Supravietuitorului”.

In America a fost politist si functionar public, iar cand s-a saturat, si-a luat vacanta si a venit la noi, mai intai in vizita, dupa care s-a mutat definitiv la Cluj. Tot ce i se intampla zilnic scrie pe blogul personal "sunt mai roman decat esti tu", iar Sam cel Roman era hotarat sa nu plece de aici pentru nimic in lume. Oricand se putea intoarce in America, tara dupa care nu intelege de ce tanjesc atat de mult romanii, dar a preferat sa ramana aici. Si totusi, pe 21 iulie 2014 a fost "aruncat" peste granita cu Ungaria si lasat sa descurce cum o putea. In prezent, are interdictie de intrare in Romania pana in anul 2017.

CITITI SI: Povestea lui Sam "cel roman", americanul care tine blogul "mai roman decat esti tu"

Citește și
Don Lothrop
Un american face reclama Romaniei intr-un mod inedit: "Cred ca romanii sunt cei mai talentati din UE"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cum a inceput totul

In 2004, Sam a intrat in Romania cu o viza de turist valabila 90 de zile. Era constient de faptul ca pentru a ramane mai mult in tara avea nevoie de un "permis de sedere", asa ca si-a rugat un prieten roman, Mihai, sa-l ajute. Ei se cunoscusera in SUA, in 2001, iar acum Mihai se afla in plin proces de lansare a unei pensiuni in Baisoara, un sat de langa Cluj. Solutia lui Mihai a fost simpla: l-a rugat sa investeasca o suma de bani in pensiunea care abia se construia, sa devina actionar si sa dovedeasca astfel in fata autoritatilor romane ca are o contributie la economia tarii si ca merita sa obtina acel permis de rezidenta in Romania. Ceea ce s-a si intamplat, cateva luni mai tarziu - povesteste Sam cel Roman pe blogul personal.

Din nefericire insa pentru el, cateva saptamani mai tarziu si-a pierdut portofelul in care se afla si permisul de rezidenta. "Totul s-a rezolvat pana la urma in ceea ce priveste banii si locuinta, insa aparuse o mica problema (din perspectiva mea) cu acel permis. M-am dus la circa de politie sa declar pierderea acestui document, insa nimeni de acolo nu vorbea nici macar o boaba de engleza. Chiar si in anul 2014, nimeni de acolo nu vorbeste limba engleza, dupa cum am aflat pe pielea mea la inceputul acetsui an, dupa ce am fost arestat din cauza unui scandal cu ei, provocat de faptul ca ajutam cativa oameni ai strazii", povesteste Sam cel Roman.

Pe scurt, americanul si-a pierdut permisul de rezidenta, insa nu era ingrijorat, deoarece mai avea inca pasaportul, pe care il folosea in mod regulat, ca pe un act de identitate (inclusiv pentru semnarea unor contracte sau pentru iesirea si intrarea in tara): "Am continuat sa-mi traiaesc viata in liniste, iar anii au trecut fara sa apara niciun fel de problema".

Apar primele complicatii

In aprilie 2014, Sam cel Roman s-a trezit la usa cu 2 persoane.

"Prima data am crezut ca sunt doi 'martori ai lui Iehova', pentru ca stateau in fata usii cu niste hartii in maini, insa apoi s-au prezentat ca fiind de la Oficiul de Imigrari. In blocul in care stateam mai traia si o studenta africana, asa ca am crezut ca au venit pentru ea.

Unul dintre ofiteri era o femeie al carei nume nu l-am inteles niciodata, iar ea nu a facut nimic altceva decat sa stea in spatele celuilalt ofiter, un barbat. Numele mic al acestuia era Catalin si in mod evident ma cunostea, pentru ca imi spunea Sam cel Roman. Sincer, am crezut ca vrea un autograf de la mine, asa ca tocmai pusesem mana pe o carte si eram gata sa o semnez, cand mi-a zpus ca trebuie sa merg cu ei la sectie.

Nu eram imbracat, asa ca i-am rugat sa astepte sa-mi pun o pereche de pantaloni si sa iau niste pantofi, insa mi-am dat seama ca ceva nu este in regula. El insista sa ies din camera cat mai repede si se uita la mine in timp ce ma imbracam, de parca eram cautat pentru crima sau cine stie ce infractiune." - spune el.

Imediat, cei doi ofiteri i-au confiscat telefonul mobil, astfel incat Sam nu a putut sa-si sune avocatul, ceea ce insemna ca nimeni nu stia ce i se intampla. De asemenea, in tot acest timp, americanul habar nu avea despre ce este vorba, deoarece singura explicatie primita era ca este doar "o mica problema".

"Imediat ce am ajuns la sectie, in spatele usilor inchise, totul s-a schimbat. Am fost bagat intr-o camera mica, fara aer si extrem de fierbinte, plina cu ofiteri de la Imigrari, inclusiv seful Departamentului Cluj, care a intrat si a inceput sa tipe si sa ma certe, intrebandu-ma de ce mi-am batut joc de legile Romaniei si facandu-ma sa ma simt ca un fel de pedofil care atacase niste copii...sau asa ceva.

Eu tot ceream sa imi vina avocatul, insa ei radeau si spuneau ca nu este nevoie de asa ceva, fapt ca m-a alarmat. Era clar ca am probleme si ca aveam nevoie de un avocat, in special unul care sa stie legea mai bine decat mine (in ciuda cunostiintelor mele despre cultura romaneasca, nu sunt in niciun fel cunoscator al problemelor legale). Am tot cerut sa imi fie inapoiat telefon si sa pot contacta pe cineva, insa din nou am fost refuzat. Cand m-au luat din locuinta eram la o cafea, asa ca aveam nevoie urgenta la toaleta, insa si aceasta cerere a fost refuzata." - spune Sam cel Roman.

Calvarul americanului la Oficiul de Imigrari Cluj a durat aproximativ 5 ore, iar el sustine ca a fost fortat sa semneze o declaratie scrisa in limba romana in care se afirma ca nu a fost abuzat in niciun fel, nici fizic si nici emotional, "ceea ce era o minciuna afurisita". "Erau hotarati sa nu-mi dea drumul si nici sa ma lase la baie pana cand nu semnam acea declaratie, asa ca am citit-o si am semnat-o." - mai spune el.

La eliberare a primit o hartie in care era informat ca trebuie sa paraseasca tara in 15 zile si ca, din acel moment, este oficial un imigrant ilegal in Romania. Asa a aflat de la autoritati ca permisul lui de rezidenta expirase cu multi ani in urma, timp in care el crezuse ca documentul era valid. In schimb, nu i-a fost aratat niciun document care sa dovedeasca acest fapt. Primul gest al lui Sam a fost sa-si sune avocatul, care l-a sfatuit sa conteste in instanta ordinul de expulzare, fapt care ducea la suspendarea acestuia pana la emiterea unei decizii de catre judecatori. Asa a ajuns sa se trezeasca in luna iunie, cand efectiv a inceput procesul.

"Cel mai prost sistem judiciar din Europa"

La tribunal a fost sfatuit de avocat sa apeleze la serviciile unui translator profesionist, deoarece, chiar daca vorbea limba romana, exista posibilitatea sa nu inteleaga unii termeni tehnici legislativi.

"In America, atunci cand un strain are probleme intr-un tribunal (inclusiv audierile de la Imigrari), servicile de traducere sunt furnizate de Guvern. In Romania se presupune acelasi lucru, ca traducatorul este platit si furnizat de catre instanta de judecata. Nu insa si in acest caz! In schimb, chiar in mijlocul audierii a fost adusa o tanara, iar judecatorul mi-a spus ca ea este autorizata ca translator si ca trebuie sa-i platesc 100 de lei (aproximativ 25 de euro) chiar acolo, pe loc. Daca traiesti in Romania stii ca este un pret strigator la cer, in conditiile in care meditatiile particulare la o limba straina nu depasesc 30 de lei pe ora. Habar nu aveam cum o sa traduca ea termenii complicati in limba engleza, insa nu aveam alta solutie asa ca am spus da. M-am ridicat, i-am dat banii acolo, in fata judecatorului, apoi ea a venit si s-a asezat langa mine." - spune Sam.

Atunci a aflat americanul ca are parte de cel mai prost translator pe care l-a intalnit vreodata. Nu numai ca nu stia sa traduca acele expresii complicate legate de legislatie, dar nu stia "nici macar sa lege o fraza simpla".

In continuare, el sustine ca intreg procesul a fost o "farsa" inca de la inceput si ca s-a confruntat cu o serie de "nereguli" din partea judecatorului si a acuzatorilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Delta Dunarii, laudata pentru frumusetea ei in New York Times. Ce surprize au descoperit insa americanii in Romania
Delta Dunarii, laudata pentru frumusetea ei in New York Times. Ce surprize au descoperit insa americanii in Romania

Peisajele spectaculoase, flora, fauna, dar si frumusetea vulnerabila a ecosistemului din Delta Dunarii sunt descrise pe larg intr-un reportaj publicat recent in cotidianul american The New York Times.

Un american face reclama Romaniei intr-un mod inedit:
Un american face reclama Romaniei intr-un mod inedit: "Cred ca romanii sunt cei mai talentati din UE"

Departe de afisele turistice, un american si-a propus sa promoveze Romania intr-un mod nemaintalnit.

"Romania e un loc oribil, dar si minunat". Un celebru scriitor american, despre tara din care bunicii sai au fost alungati

 Unul dintre cei mai importanti autori americani ai momentului a publicat un editorial despre Romania – si mai ales despre modul in care tara noastra isi trateaza minoritatile.

Povestea lui Sam
Povestea lui Sam "cel roman", americanul care tine blogul "mai roman decat esti tu"

A devenit roman de bunavoie si a descoperit aici savoarea, prospetimea si farmecul unor lucruri pe care noi ori nu le-am vazut ori nu le mai bagam in seama.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.